Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta de Santiago to niezwykle prosty deser, który pochodzi z Hiszpanii – dokładniej z Galicji. Choć wygląda niepozornie, to jest niezwykle aromatyczne, mocno migdałowe i wilgotne. Ma jednocześnie gęstą i bardzo lekką konsystencję, która rozpływa się w ustach. Żadne ciastka migdałowe nie mogą nawet konkurować z tą tartą.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1586
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 957
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1586
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 957
Składniki
Wbij jajka do miski i dodaj cukier. Ubij całość do uzyskania jasnej i puszystej piany. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Wlej likier lub ekstrakt migdałowy (jeśli nie chcesz używać alkoholu). Dodaj cynamon. Połącz wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodaj zmielone migdały i delikatnie wmieszaj je szpatułką.
Tortownicę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem. Wylej do niej ciasto. Piekarnik nastaw na 175 st. Celsjusza. Piecz tartę de Santiago przez 30 minut, do zrumienienia. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy wewnątrz jest upieczone. Jeśli nie jest, przykryj formę folią aluminiową i pozostaw ją w piecu na kolejne 5 minut. W razie potrzeby powtórz czynność.
Ciasto wyjmij i ostudź. Przełóż na paterę i posyp obficie cukrem pudrem. Tartę de Santiago tradycyjnie podaje się z motywem krzyża św. Jakuba. Możesz wydrukować go, wyciąć i położyć na cieście przed posypaniem cukrem pudrem.