Do góry

Desery Przepis na:

Tarta dyniowo-jabłkowa

Tarta dyniowo-jabłkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 192

Na niedzielę ciasto z dynią w roli głównej, a do tego jabłka, pomarańcza i kruszonka. Z tego połączenia wyszła pyszna, aromatyczna tarta dyniowo-jabłkowa. Coś niesamowitego… Ją po prostu trzeba zrobić, żeby przekonać się, że faktycznie jest nieziemsko przepyszna. Zapraszam.

Składniki

  • 500g pulpy dyniowej
  • 2 kisiele pomarańczowe (lub cytrynowe)
  • sok i otarta skórka z jednej pomarańczy (lub z cytryny)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Masa jabłkowa: tu dajemy po prostu dżem jabłkowy lub jabłka rozsmażamy z niewielką ilością cukru
  • Kruche ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125g margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Kruszonka:
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeśli nie mamy pulpy dyniowej, to zaczynamy od jej przygotowania. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy środek, układamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok 30-45min, aż dynia zmięknie i łatwo będzie wchodziła w nią wykałaczka. Po upieczeniu dynię oddzielamy od skóry, blendujemy i pulpa gotowa.

  2. Kruche ciasto: mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojoną margarynę (lub margarynę ścieramy na tarce na grubych oczkach). Rozcieramy składniki w dłoniach i dodajemy żółtka. Wyrabiamy szybko ciasto i chowamy do woreczka. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką formy do tarty. Nakłuwamy widelcem dno i wkładamy do piekarnika. Podpiekamy przez 10min. w 180 stopniach C.

  3. W tym czasie do pulpy dyniowej dodajemy cukier puder, dwa kisiele pomarańczowe (lub cytrynowe) oraz sok i skórkę z pomarańczy (lub cytryny). Dokładnie mieszamy – najlepiej blenderem. Wylewamy masę dyniową na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na 25min. Po tym czasie na podpieczoną masę dyniową wykładamy dżem jabłkowy lub rozsmażone jabłka. Dokładnie rozsmarowujemy.

    Wszystko posypujemy kruszonką (mąka 150g, cukier 100g, masło prawdziwe 100g - wszystko ze sobą łączymy). Wkładamy do piekarnika na kolejne 25 min do 30 min, aż kruszonka nam się ładnie zarumieni. Ciągle pieczemy w 180 stopniach C funkcja góra/dół. Po upieczeniu tartę zostawiamy formie do ostygnięcia. Ja używam formy ze zdejmowanym rantem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń