Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wymaga pieczenia! Czekolada i maliny to jedno z moich ulubionych połączeń w ciastach
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1029
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 140
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2189
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4208
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1029
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 140
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2189
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4208
Składniki
SPÓD: Herbatniki kruszymy (aby przypominały bułkę tartą) przy pomocy blendera. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby przestygło. Ostudzone masło wlewamy do herbatników i mieszamy, aby powstała jednolita masa (przypominająca „mokry piasek”). Formę do tarty (o średnicy 30 cm) wyścielamy folią aluminiową i wylepiamy dokładnie spód i boki masą herbatnikową. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kremu
KREM FERRERO: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę, aby przestygła. W misce miksujemy mascarpone z nutellą na gładką masę. Wlewamy roztopioną czekoladę i jeszcze chwilę miksujemy. Wsypujemy posiekane orzechy laskowe i dokładnie mieszamy łyżką.
Spód do tarty smarujemy dżemem malinowym (można zrezygnować z dodawania dżemu). Następnie wykładamy przygotowany krem ferrero. Wierzch ciasta można udekorować kulkami Ferrero. Wstawiamy tartę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).