Do góry

Desery Przepis na:

Tarta migdałowa ze śliwkami

Tarta migdałowa ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1788

Dodano:

Odsłon: 401

Tarta na cieście migdałowym ze śliwkami, z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki

Składniki

  • Uwaga: Szklanka 200 ml
  • Składniki na ciasto:
  • 1 czubata szklanka mąki tortowej
  • 1 ½ szklanki mielonych migdałów
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szczypta soli
  • Skórka otarta z cytryny
  • 150 g masła
  • Składniki na nadzienie:
  • 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
  • 700-800 g śliwek (w zależności, jak ciasno będziesz w stanie ułożyć je na cieście)
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g dżemu z czarnej porzeczki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta migdałowa ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam, można również mikserem. Formuję kulkę, zawijam w folię i wkładam do lodówki.
    W tym czasie przygotowuję nadzienie.

  2. Śliwki myję, kroję wzdłuż i wyjmuję pestki. Połówki dzielę jeszcze wzdłuż na pół.
    Ciasto wyciągam z lodówki. Foremkę do tarty albo tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i obsypuję kaszą manną lub mąką i wygniatam blaszkę ciastem tworząc 2 cm rant. Ciasto nakłuwam gęsto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (żeby boki nie opadły mi podczas pieczenia, wstawiam ciasto najpierw do zamrażarki na 10 minut, a później bezpośrednio do piekarnika )

  3. Następnie gorące ciasto posypuję bułką tartą lub kaszą manną i układam na cieście ciasno śliwki pod kątem, skórką do dołu. Blaszkę wstawiam ponownie do piekarnika, temperaturę zmniejszam do 170 stopni i piekę tartę 45-50 minut.
    Wyciągam upieczone ciasto. W rondelku na małym ogniu rozpuszczam dżem z czarnej porzeczki (nie gotuję) i polewam nim jeszcze gorącą tartę. Pozostawiam do wystygnięcia.
    Tarta migdałowa ze śliwkami gotowa. Doskonale smakuje z kleksem bitej śmietany.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń