Do góry

Desery Przepis na:

Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi

Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9415

Dodano:

Odsłon: 8615

Nietypowa i oryginalna, ciekawa w smaku tarta z powidłami na piernikowym spodzie. Ma smak piernika przekładanego powidłami, z tą różnicą, że w tej wersji mamy kruche ciasto:).

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko L
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • ...
  • Dodatkowo:
  • 350g powideł śliwkowych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do powstania zwartej, plastycznej masy. 3/4 ciasta wyklejamy tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Powidła wykładamy na ciasto. Z pozostałego ciasta za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty. Układamy na powidłach.

  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń