Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak byłam małą dziewczynką to święta Wielkanocne zawsze kojarzyły mi się ze świeżymi pomarańczami, moja Mama zawsze je kupowała na szczególne okazję. Dlatego teraz w ten szczególny czas bardzo lubię powracać do tego smaku i przygotowywać ciasta właśnie z pomarańczy. Dzisiaj zapraszam na przepyszną tartę z pomarańczową masą, która w smaku przypomina trochę sernik, chociaż nie ma w niej ani odrobiny sera. Zatem idealnie na Wielkanoc ;)
Dzisiaj kolejna słodka propozycja. Zapraszam na kruchą tartę z aromatyczną ma...
Odsłon: 3402
Smaczna i szybka babka pomarańczowa będzie wspaniałą i pyszną ozdobą wielkano...
Odsłon: 952
Domowy dodatek do mięs i jajek to chrupiący sos w którym znajdziemy ogórki ,...
Odsłon: 253
Przepis dnia
Pyszny, sycący i zdrowy pomysł na obiad :)
Odsłon: 1444
Kuchnia indyjska pod względem smaku to jedna z najlepszych kuchni świata. Bar...
Odsłon: 46
W domu można przygotować najlepszą wode smakową, którą można przygotować z ul...
Odsłon: 349
Domowy dodatek do mięs i jajek to chrupiący sos w którym znajdziemy ogórki ,...
Odsłon: 253
Przepis dnia
Pyszny, sycący i zdrowy pomysł na obiad :)
Odsłon: 1444
Kuchnia indyjska pod względem smaku to jedna z najlepszych kuchni świata. Bar...
Odsłon: 46
W domu można przygotować najlepszą wode smakową, którą można przygotować z ul...
Odsłon: 349
Składniki
Ciasto kruche Masło pokroić w kostkę. Mąkę pszesiać przez sitko, dodać cukier i masło. Na początku masło posiekać z resztą składników, następnie dodać jajko i ugniatać rękami do momentu połączenia składników. Z gotowego ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20-30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy na tartę. Wyłożyć nim dno i boki formy posmarowanej masłem. Spód ponakłuwać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 min, do momentu gdy ciasto się zarumieni.
Masa pomarańczowa i kruszonka. W czasie gdy piecze się tarta przygotowywać masę pomarańczową. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, po chwili dodać śmietankę, sok i skórkę pomarańczową, ucierać dalej, ale na wolniejszych obrotach. W międzyczasie przygotować również kruszonkę. Do miski przesiać obie mąki, dodać cukier i pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto na kruszonkę za pomocą rąk. Na podpieczoną tartę wlać przygotowaną masę pomarańczową, na jej wierzch ułożyć pokrojone w plastry pomarańcze obrane ze skórki. Na wierzch posypać kruszonkę. Ponownie włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 40 min, aż masa pomarańczowa się zetnie, a boki i kroszonka się zarumienią.
Smacznego
:)
Przepisy Desery
Desery
Szarlotka z kremem francuskim
Desery
Łasuch
Desery
Szarlotka z brzoskwiniowym dżemem
Desery
Mazurek pistacjowy
Szarlotka z kremem francuskim
Jak to przed świętami zazwyczaj bywa przeszukuję stare zeszyty z przepisami,...
Odsłon: 1
Łasuch
Łasuch to prosty w wykonaniu i efektowny deser składający się z kremu twarogo...
Odsłon: 1