Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruszkowy deser dla całej rodziny. Przepis pochodzi z 438. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4760
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4739
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44604
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 284
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4760
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4739
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44604
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 284
Składniki
Mąkę i cukier przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło, posolić i posiekać. Zrobić dołeczek. Wybić żółtko, dodać śmietanę i wymieszać nożem. Rękoma szybko zagnieść ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika i na pół godziny wstawić do lodówki.
Gruszki obrać. Usunąć ogonki i gniazda nasienne. Pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Przyprawić cynamonem i cukrem waniliowym. Wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować, umieszczając między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdjąć wierzchni arkusz, a ciasto na papierze przełożyć na blachę piekarnikową. Posypać bułką tartą, zostawiając brzeg o szerokości 2-3 cm. Oprószyć cynamonem i ułożyć gruszki. Brzegi zawinąć na owoce. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałów.
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.