Do góry

Desery Przepis na:

Tarta serowa z Rafaello & Ferrero Rocher

Tarta serowa z Rafaello  Ferrero Rocher

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 906

Dodano:

Odsłon: 6711

Szybkie ciasto dla wielbicieli serników, prosta wersja na spodzie z ciastek, pieczona w tortownicy. Polecam.

Składniki

  • Ciastka kakowe ok. 170g ( 1 opakowanie ) ja używam firmy SAN
  • 60 g stopionego masła ( wystudzone )
  • 3 - 4 jajka ( w zależnosci od wielkości )
  • 2 kostki tłustego twarogu ( nie z wiaderka ) po 200g
  • masa krówkowa, mała puszka ok. 250g
  • serek mascarpone 250g
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kulek Rafaello lub Ferrero
  • łyżka masła, bułka tarta lub wiórki kokosowe do wysypania tortownicy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na spód:
    Ciastka mielimy w malakserze lub zgniatamy np. wsypując do folii i wałkując wałkiem do ciasta. Następnie dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub wiórkami kokosowymi tortownicę.

  2. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli.
    Zostawić ok 3-4 łyżek masy krówkowej do posmarowania wierzchu.
    Pozostałe składniki wymieszać mikserem z żółtkami, delikatnie dodać ubite białka i wymieszać łyżką.
    Ciasto wyłożyć na ciasteczkowy spód,

    Piec w temperaturze 160 (góra/dół ) około godziny.
    Zostawić ok. 30 min. w piekarniku , uchylonymi drzwiami.

    Po wyjęciu z piekarnika smarujemy górę sernika masą krówkową ( zostawić 3-4 łyżki z puszki ).
    Kiedy ciasto całkowicie wystygnie dekorujemy kulkami Ferrero i Rafaello lub obydwoma naraz dla łasuchów.
    Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń