Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tarty można użyć zarówno truskawek świeżych jak i mrożonych. Chciałem, żeby pozostał kwaskowaty smak owoców, dlatego użyłem niewielkiej ilości cukru. Słodkie mascarpone całkowicie zaspokaja potrzebę słodkości.
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 535
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 535
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniotłem na jednorodną masę. Ciasto włożyłem do woreczka foliowego i schowałem na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie, ciasto rozwałkowałem i umieściłem w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nie idzie to idealnie, więc nie należy się przejmować, masa jest elastyczna łatwo można zalepić dziury i pęknięcia. Po bokach zrobiłem brzegi około 3 cm.
Spód piekłem około 25 minut w 200 stopniach (termoobieg).
Truskawki wrzuciłem do rondelka i podgrzewałem do chwili gdy zaczęły się rozpadać. Gotowałem mieszając do chwili aż zaczęły gęstnieć. Do truskawek dodałem cukier, a na koniec rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Całość wystudziłem. Gdy masa truskawkowa zaczęła tężeć przełożyłem ją na upieczony, ostudzony spód i wstawiłem do lodówki.
Śmietanę ubiłem z cukrem pudrem. Osobno ubiłem mascarpone, a następnie delikatnie wymieszałem go ze śmietaną. Gotowy krem wyłożyłem na masę truskawkową. Z wierzchu posypałem startą ciemną czekoladą.
Tartę przechowuję w lodówce.
Przemycamy zdrowie. Do surowego ciasta można dorzucić otręby, kurkumę, ostropest. W kremie łatwo ukryć odrobinę płatków owsianych,