Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z białą czekoladą i malinami

Tarta z białą czekoladą i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4588

Dodano:

Odsłon: 6078

Połączenie białej czekolady z malinami daje nieziemskie doznania dla naszych kubków smakowych

Składniki

  • SPÓD:
  • Margaryna 125 gram
  • Cukier 0,5 szklanki
  • Mąka pszenna ¾ szklanki
  • Mąka krupczatka ¾ szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Jajko 1 szt.
  • Śmietana 1 łyżka
  • Kakao 1 łyżka
  • MASA:
  • Biała czekolada 200 gram
  • Serek mascarpone 250 gram
  • Śmietana 30 % 65 ml
  • Maliny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. SPÓD: w misce mieszamy wszystkie sypkie składniki. W osobnej misce mieszamy jajko ze śmietaną i przelewamy to do sypkich składników. Dodajemy do tego margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość siekamy nożem, a następnie zarabiamy jednolite i gładkie ciasto. Wkładamy je do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim blachę wyścieloną papierem do pieczenia, na surowe ciasto wysypujemy groch, aby nie rosło (użyłam blachy o średnicy 30 cm) i pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Ciasto wychodzi dość grube, więc można dać go trochę mniej (w zależności od upodobań).

  2. MASA: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietany. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aby nie było grudek. Gotową masę wylewamy na upieczony spód. Na wierzchu układamy maliny lub inne ulubione owoce. Tak przygotowaną tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń