Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z czerwoną porzeczką

Przepis dnia 2020-08-01
Tarta z czerwoną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7684

Dodano:

Odsłon: 290

sezon na porzeczki w pełni- warto wypróbować

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 300 g mąki zwykłej
  • 90 g cukru białego
  • 1 jajo
  • kostka (200g) masła
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1,5 szklanki czerwonej porzeczki ( bez szypułek)
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki wiórek kokosowych uprażonych na brązowo na suchej patelni
  • 100 g cukru białego
  • 1 paczka budyniu śmietankowego
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z czerwoną porzeczką

Przygotowanie

  1. Masło pokroić na małe kawałki , z wszystkich składników ciasta zagnieść w miarę szybko ciasto kruche. Podzielić na dwie części : 3/4 i 1/4. Schłodzić przez godzinę w lodówce.

  2. Masa owocowa: owoce, cukier, cukier waniliowy i budyń dokładnie wymieszać.

  3. Na wysmarowaną masłem formę do tarty wyłożyć rozwałkowane 3/4 ciasta. Podziurkować i podpiec ( 10 min) w temp .180 stopni.

  4. Na podpieczony spód wyłożyć wiórki kokosowe ( posypać) a na to masę owocową. Przyozdobić resztą (1/4) ciasta, które albo zetrzeć na tarce ( powstanie kruszonka) albo rozwałkować i powycinać wzorki - np. paski i ułożyć kratę. Jak Wam wyobraźnia podpowie.

  5. Piec kolejne 45 minut w temp. 180 stopni.
    Tarta przed konsumpcją powinna wystygnąć. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń