Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 174
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 358
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 10879
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 174
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 358
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 10879
Składniki
Z mąki, masła i soli wyrobić ciasto. (Gdy się nie klei, dodać śmietany). Wstawić do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy do tarty wysmarowanej masłem. Nakłuć widelcem, nakryć folią, obciążyć np. ziarnami fasoli, tak aby wypełniły ją w całości. Zapiec przez 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Smietankę ubić z cukrem, dodać żółtka i calvados.
Umyte gruszki obrać, przepołowić, usunąć gniazda. Na wypukłej części naciąć kilka równoległych rowków. Na podpieczonej tarcie ułożyć koliście gruszki, rowkami do góry. Zalać przygotowaną masą. Zapiekać przez ok. pół godziny w temperaturze 200 stopni. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego.