Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z kremem budyniowym i owocami

Tarta z kremem budyniowym i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 193

Tarta kremem i świeżymi owocami to wspaniały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. W sezonie warto wykorzystać świeże owoce.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka tortowa 1 szkl
  • mąka krupczatka 1/2 szkl
  • sól 1/4 łyżeczki
  • cukier 2 łyżki
  • woda gazowana 3 łyżki
  • żółtko 1 szt
  • masło 15 dag
  • Krem
  • mleko 600 ml
  • żółtka 3 szt
  • mąka tortowa 2 łyżki
  • budyń śmietankowy z cukrem 2 łyżki
  • cukier waniliowy 2 łyżki
  • masło 5 dag
  • Pozostałe składniki
  • maliny świeże 1,5 szkl
  • borówki 2/3 szkl
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z kremem budyniowym i owocami

Przygotowanie


  1. Mąki przesiać, posiekać z zimnym masłem i solą. Żółtko wymieszać z cukrem i zimną wodą gazowaną, połączyć z mąką. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około pół godziny.

  2. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 6-7 mm.
    Wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem.

  3. Przykryć krążkiem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
    Następnie usunąć papier z fasolą a ciasto ponownie włożyć do piekarnika i piec przez 5-7 minut.

  4. Krem budyniowy: 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem, 3 żółtka i 2 łyżki cukru z wanilią wymieszać w 200 ml zimnego mleka. 400 ml mleka wlać do rondla, dodać 5 dag masła i zagotować, połączyć z mieszanką budyniową i ugotować jak budyń ( w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem). Następnie gorący krem wyłożyć na upieczone ciasto.

  5. Ostudzić, ułożyć owoce, schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń