Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z kremem mascarpone

Tarta z kremem mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 1516

Dodano:

Odsłon: 3026

Lekka tarta

Składniki

  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy+szczypta soli
  • 200 g śmietany 30 %
  • 250 g sereka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • biała czekolada
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie tarty:
    Mąkę, cukier , masło i szczyptę soli" pokroić" nożem na stolnicy.
    Następnie dodać jajko i zagnieść tak aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły.Zawijamy ciasto w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 30 min.
    W między czasie przygotowujemy foremkę do tarty.Smarujemy ja masłem i nagrzewamy piekarnik do 170 st.
    Ciasto wałkujemy na stolnicy z użyciem małej ilości mąki,rozwałkowane ciasto musi być troszkę większe od foremki,tak aby można było dokładnie wykleić boki.Ciasto nakłuwamy widelcem.
    Tarte pieczemy ok.30 min(,w foremce 28cm)

  2. Przygotowanie kremu mascarpone:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem.Następnie dodawać stopniowo serek mascarpone i delikatnie zmiksować na jednolity krem.

  3. Przestudzoną tartę wyjmujemy na talerz,wykładamy na nią krem mascarpone i posypujemy statrą biała czekoladą.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dakota 10 października 2014 Witam, czy mogłabyś podać na jaką wielkość formy do tarty jest to przepis oraz podać dokładną ilość śmietany i serka mascarpone?? Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń