Do góry

Desery Przepis na:

tarta z musem czekoladowym

tarta z musem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1654

Dodano:

Odsłon: 1587

Nie ma dla mnie nic lepszego niż ciasto czekoladowe. Dziś przygotowałam szybką tartę na kruchym kakaowym spodzie z frużeliną malinową zwieńczone przepysznym musem czekoladowym. Zapewniam Was, że dawno nie jadłam lepszego deseru. Królowa wśród tart!

Składniki

  • Składniki na spod: 300g mąki pszennej, 70g cukru pudru, 25g kakao, 200g masła, 2 żółtka,
  • Składniki na frużelinę: 150g malin, 1/2 łyżeczki żelatyny nałożonej w 2 łyżkach wody, 3 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soku z cytr
  • Składniki na mus czekoladowy: 250ml śmietanki 30%, 80g czekolady mlecznej, 100g czekolady gorzkiej 60%,
  • Ponadto: 100g świeżych malin, Listki świeżej mięty, 50g czekolady gorzkiej 60%
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kruchy spód: W misce mieszamy kakao, mąkę i cukier puder. Dodajemy żółtka oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite zwarte ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 25cm. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 20 minut w 180oC. Studzimy.

  2. Frużelina: Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia.
    W garnuszku wymieszać maliny z cukrem, gotować pod przykryciem do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w wodzie, energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdejmujemy ze źródła ciepła, dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Frużelina powinna być konsystencji żelu. Jeszcze ciepłą wylewamy na upieczony kruchy spod. Zostawiamy do wystygnięcia.

  3. Mus czekoladowy: Do garnuszka wlewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy oba rodzaje pokruszonej czekolady, odstawiamy na 3 minuty, a następnie mieszamy na jednolitą masę. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (ja wstawiłam na całą noc).
    Mocno schłodzoną śmietankę z czekoladą ubijam na dużych obrotach miksera do momentu, aż masa będzie puszysta. Na ostudzoną frużelinę malinową wykładamy masę czekoladową.

  4. Dekorujemy grubo pokrojoną czekoladą, świeżymi malinami i miętą. Wstawiamy ciasto do lodówki, na co najmniej godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń