Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z owocami i białą czekoladą

Tarta z owocami i białą czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 253

Dodano:

Odsłon: 956

Kruche ciasto, krem z białą czekoladą i dopełniające całości owoce. Tarta niezwykle efektowna, zawsze robi wrażenie. Idealna na przyjęcia.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę krupczatkę, cukier i schłodzone masło posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto kruche. Zawinąć w folię i schłodzić 30 minut w lodówce.
    Schłodzone ciasto rozwałkować, Przełożyć do formy na tartę (u mnie silikonowa), nakryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni (grzanie góra/dół) na około 15 minut. Po upływie tego czasu usunąć papier i groch, a następnie zapiec jeszcze ok. 5 minut do ładnego zrumienienia tarty, Po upieczeniu ciasto ostudzić.

    Można pójść na łatwiznę i użyć ciasta gotowego :)

  2. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody.
    Połowę śmietanki wlać do rondelka, dodać pokruszoną białą czekoladę i żelatynę. Podgrzać do momentu rozpuszczenia czekolady i żelatyny. Pozostawić do schłodzenia.
    Pozostałą część śmietanki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru.
    Do ubitej śmietany dodawać po łyżce wystudzoną masę z białą czekoladą. Miksować na niskich obrotach do połączenia składników.
    Powstały krem wyłożyć na tartę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

  3. Z wody, mąki ziemniaczanej i cukru ugotować kisiel: połowę wody zagotować z cukrem, pozostałą wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do gotującej się wody stale mieszając. Tak powstanie przezroczysty kisiel, który pięknie udekoruje tartę.

    Na schłodzonej tarcie poukładać owoce, u mnie było to akurat żółte kiwi, borówki i truskawki.

    Całość delikatnie polewamy za pomocą łyżki gorącym kisielem.

    Ciasto chłodzimy w lodówce. Polewa z kisielu spaja owoce. Nie spadają one z ciasta w trakcie krojenia.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń