Desery Przepis na:
tarta z rabarbarem

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7943
Dodano: 17.05.2013
Odsłon: 2516
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 łyżeczki cukru (dałam trzcinowy)
- wody tyle ile mąka zabierze (ok 5 łyżek)
- 1 kg rabarbaru
- 1/2 szkl. cukru + 3 łyżki wody
- jajko do posmarowania wzorków
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Do mąki dodać masło, cukier i wodę wyrobić ciasto, wstawić na 30 min. do lodówki. Następnie foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować (ja ciasto daję między 2 kawałki papieru pergaminowego i wtedy spokojnie cienko rozwałkowuję) i wyłożyć nim formę zostawiając jednak trochę żeby zrobić wzorki, ciasto ponakłuwać. Piec 15 minut w 180 stopniach.
-
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Do rondelka dodać wodę, rabarbar i przesmażyć pod koniec dodać cukier wymieszać, ewentualnie odparować z nadmiaru płynu. Przełożyć na podpieczone ciasto na wierzchu udekorować wzorkami. Piec 25 min w 180 stopniach. Gdy tarta wystygnie można posypać cukrem pudrem jednak wg mnie nie ma takiej konieczności.
Komentarze do przepisu (2)

Maudie 19 maja 2013Zgłoś do usunięcia
Aż ślinka cieknie....:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz