Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, chrupiące ciasto.
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2906
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 953
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1102
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 272
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2838
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2906
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 953
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1102
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 272
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2838
Składniki
CIASTO KRUCHE Składniki: -Mąka pszenna - 200 g -Cukier puder - 40 g -Jajko - 1 szt -Sol - szczypta -Masło - 100 g Sposób przygotowania: Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Formę na tartę o średnicy 27 cm wysmarować masłem i posypać mąką pszenną. Wykleić w niej ciasto, wraz z brzegami. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut..
WARSTWA RABARBAROWA Składniki: -Rabarbar - 0,5 kg -Cukier - 3 łyżki -Mąka ziemniaczana - 3 łyżki Sposób przygotowania: Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1 cm, przełożyć do naczynia i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie wyłożyć na podpieczone ciasto i podpiec 15 minut.
BEZA Składniki: -Białko - 2 szt -Cukier - 100 g -Sól - szczypta Sposób przygotowania; Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając dodawać stopniowo cukier, aż piana będzie sztywna. wyłożyć na rabarbar i piec w 150 stopniach przez około 1 godziny. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Beza powinna być z zewnątrz chrupiąca.