Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, chrupiące ciasto.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7890
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1143
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13655
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7890
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1143
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13655
Składniki
CIASTO KRUCHE Składniki: -Mąka pszenna - 200 g -Cukier puder - 40 g -Jajko - 1 szt -Sol - szczypta -Masło - 100 g Sposób przygotowania: Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Formę na tartę o średnicy 27 cm wysmarować masłem i posypać mąką pszenną. Wykleić w niej ciasto, wraz z brzegami. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut..
WARSTWA RABARBAROWA Składniki: -Rabarbar - 0,5 kg -Cukier - 3 łyżki -Mąka ziemniaczana - 3 łyżki Sposób przygotowania: Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1 cm, przełożyć do naczynia i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie wyłożyć na podpieczone ciasto i podpiec 15 minut.
BEZA Składniki: -Białko - 2 szt -Cukier - 100 g -Sól - szczypta Sposób przygotowania; Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając dodawać stopniowo cukier, aż piana będzie sztywna. wyłożyć na rabarbar i piec w 150 stopniach przez około 1 godziny. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Beza powinna być z zewnątrz chrupiąca.