Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi wiśniami i słodką bezą to cudowne połączenie smaków, które skusi każdego. Przygotuj je na weekend. Rodzina będzie zachwycona.
Forma na tartę o średnicy 24-26 cm
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1360
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3519
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1168
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1360
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3519
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1168
Składniki
Wszystkie składniki na kruche ciasto przekładamy do miski, zagniatamy dłońmi do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. Surowe ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Wiśnie myjemy, osuszamy, usuwamy pestki. Odsączamy owoce z nadmiaru soku. Do wiśni dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do do formy, wylepiamy nim spód i boki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Białka przekładamy do miski, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie mąkę ziemniaczaną.
Podpieczone, kruche ciasto wyciągamy z piekarnika. Na spód wykładamy owoce, na górę za pomocą szprycy wykładamy bezę.
Tartę pieczemy przez kolejne 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Upieczone ciasto dekorujemy wiórkami czekoladowymi, listkami mięty i kandyzowanymi wiśniami.