Pyszna tarta ze śliwkami ...nic więcej pisać nie trzeba :)
Tarta ze śliwkami
Składniki
Kruche ciasto
- 124 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- Szczypta soli
Nadzienie śliwkowe
- 800 g śliwek
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka cukru (lub więcej)
Kruszonka
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 70 g masła zimnego
Składniki
Kruche ciasto
- 124 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- Szczypta soli
Nadzienie śliwkowe
- 800 g śliwek
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka cukru (lub więcej)
Kruszonka
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 70 g masła zimnego

Potrzebne przybory kuchenne
Forma do tarty, wałek, folia spożywcza, papier do pieczenia, ciecierzyca/fasola/kulki ceramiczne
Etapy przygotowania
Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, sól, masło posiekane na drobne kawałki. Wszystko siekaj na początku nożem, aby ciasto nie miało za dużo kontaktu z ciepłymi dłońmi. Na koniec zagnieć rękoma ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godzin. Przygotowane ciasto kruche możesz trzymać w lodówce około tygodnia, a w zamrażalce do 3 miesięcy.

Zagnieć ciasto kruche: połącz mąkę, masło i cukier w jednolitą kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. W szklance rozmieszaj skrobię ziemniaczaną z wodą. Śliwki wrzuć na rozgrzaną patelnię, smaż 1 minutę. Następnie wlej rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Zamieszaj dokładnie i smaż kolejną minutę. Dodaj cukier, zamieszaj, smaż 1-2 minuty. Możesz też dodać kilka kropel aromatu, np waniliowego. Wyłącz kuchenkę.

Wyjmij ciasto kruche z lodówki. Rozwałkuj je na lekko posypanym mąką blacie na grubość ok 2-3 mm. Przełóż ciasto do formy na tartę. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na 15-20 minut. Przykryj ciasto papierem do pieczenia, wysyp na niego fasolę, ciecierzycę lub kuchenne kulki ceramiczne. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie ściągnij papier do pieczenia i samo ciasto w formie piecz jeszcze 10-15 minut do zarumienienia. Co jakiś czas sprawdź czy nie zaczyna się za bardzo spiekać z góry. Ja zazwyczaj daję na koniec grzanie z dołu. Wyciąg ciasto z piekarnika.

Nałóż śliwki na tartę. Posyp wszystko przygotowaną kruszonką. Wstaw do piekarnika na 20-30 minut do zarumienienia kruszonki.

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15703

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1459

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12616
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15703

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1459

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12616



Składniki
- 124 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 800 g śliwek
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka cukru (lub więcej)
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 70 g masła zimnego
Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, sól, masło posiekane na drobne kawałki. Wszystko siekaj na początku nożem, aby ciasto nie miało za dużo kontaktu z ciepłymi dłońmi. Na koniec zagnieć rękoma ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godzin. Przygotowane ciasto kruche możesz trzymać w lodówce około tygodnia, a w zamrażalce do 3 miesięcy.
Zagnieć ciasto kruche: połącz mąkę, masło i cukier w jednolitą kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. W szklance rozmieszaj skrobię ziemniaczaną z wodą. Śliwki wrzuć na rozgrzaną patelnię, smaż 1 minutę. Następnie wlej rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Zamieszaj dokładnie i smaż kolejną minutę. Dodaj cukier, zamieszaj, smaż 1-2 minuty. Możesz też dodać kilka kropel aromatu, np waniliowego. Wyłącz kuchenkę.
Wyjmij ciasto kruche z lodówki. Rozwałkuj je na lekko posypanym mąką blacie na grubość ok 2-3 mm. Przełóż ciasto do formy na tartę. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na 15-20 minut. Przykryj ciasto papierem do pieczenia, wysyp na niego fasolę, ciecierzycę lub kuchenne kulki ceramiczne. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie ściągnij papier do pieczenia i samo ciasto w formie piecz jeszcze 10-15 minut do zarumienienia. Co jakiś czas sprawdź czy nie zaczyna się za bardzo spiekać z góry. Ja zazwyczaj daję na koniec grzanie z dołu. Wyciąg ciasto z piekarnika.
Nałóż śliwki na tartę. Posyp wszystko przygotowaną kruszonką. Wstaw do piekarnika na 20-30 minut do zarumienienia kruszonki.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.