Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tartaletki z rabarbarem to przysmak, które może wydawać się pracochłonny. W rzeczywistości jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Tartaletki są wyśmienitą przekąską do popołudniowej kawy. Zachwycają kontrastowym zestawieniem smaków i konsystencji. Z podanych składników wyjdzie ok. 15 tartaletek.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1156
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 131
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10636
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1156
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 131
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10636
Składniki
Wysyp na stolnicę mąkę i cukier puder. W powstałym kopczyku zrób dołek i umieść w nim pokrojone dość drobno masło, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń folią spożywczą i wstaw co najmniej pół godziny do lodówki.
Gdy ciasto się schłodzi, wyłóż nim foremki na tartaletki o średnicy 6 cm. Ułóż je na blasze i wstaw na środkowy poziom nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 10 minut.
Rabarbar umyj i pokrój na paski - najdłuższe o długości 9 cm. W rondelku podgrzej cukier z sokiem z cytryny. Do powstałego syropu włóż rabarbar i nasiona z laski wanilii. Smaż rabarbar kilka minut - aż zmięknie.
Jajka na krem waniliowy utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj dokładnie ze śmietaną. Rozlej równomiernie do podpieczonych tartaletek. Wstaw z powrotem do piekarnika na około 10 minut.
Na warstwie kremu ułóż paski rabarbaru. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejnych 10 minut.