Do góry

Desery Przepis na:

Tęczowa galaretka

Tęczowa galaretka

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 1695

Dodano:

Odsłon: 665

Wykonanie tęczowej galaretki jest banalnie proste i nie wymaga dużo pracy. Idealne na ciepłe i chłodne dni. Uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Polecam wszystkim którzy lubią kolorowe desery.

Składniki

  • 3 jogurty naturalne (po 400g)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 dowolne galaretki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Okrągłą formę o wymiarach 26cm wyłożyć folią spożywczą.

    Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach każdą w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na kilka minut do napęcznienia.

    Jogurty naturalne łączymy z cukrem i mieszamy do rozpuszczenia kryształków. Żelatynę podgrzewamy i dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy.

    Pierwszą warstwę masy jogurtowej wylewamy na dno formy. Wstawiamy do lodówki na kilka minut w celu zastygnięcia. Wylewamy tężejącą galaretkę, chłodzimy. I tak kolejne warstwy wylewamy dopiero po zastygnięciu poprzedniej. Chłodzimy.

    Gdy całość dobrze stężeje wyjmujemy z formy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń