Do góry

Desery Przepis na:

Tęczowy sernik bez pieczenia:

Tęczowy sernik bez pieczenia:

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 5182

Dodano:

Odsłon: 5350

Kolorowy i smaczny, zwieńczony dwoma różnymi galaretkami na groszku ptysiowym.

Składniki

  • Spód: groszek ptysiowy
  • Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć groszkiem ptysiowym
  • 750 g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 "przeźroczysta" galaretka
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 5 łyżek amaretto
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka o smaku jagodowym
  • 1 galaretka o smaku mango
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tęczowy sernik bez pieczenia:

Przygotowanie

  1. Serek przełożyć do misy miksera , dodać cukier puder i cukier z wanilią. Chwilę miksować. Dodać śmietanę, rozmieszaną i przestudzoną galaretkę oraz amaretto.
    Masę podzielić na dwie części.
    Do jednej dodać odrobinę barwnika spożywczego. Wykładać po łyżce na przemian: raz masę jasną, raz z barwnikiem.
    Wstawić na 15 minut do lodówki by masa stężała.


    Każdą galaretkę rozmieszać osobno w szklance wrzącej wody.
    Na masę serową najpierw wylać lekko tężejącą galaretkę jagodową a po zastygnięciu- galaretkę o smaku mango.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń