Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto deser, bez którego nie może odbyć się Vappu, czyli hucznie świętowany fiński karnawał. Tippaleipä, bo o nim mowa, przypomina polski lany chrust, który z powodzeniem może konkurować z faworkami lub pączkami. Warto jednak wziąć pod uwagę, że naprawdę ekspresowo znika z talerzy, dlatego lepiej będzie przygotować naprawdę dużą porcję.
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 545
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 493
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 545
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 493
Składniki
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj do niej proszek do pieczenia, sól oraz oba rodzaje cukru. Całość delikatnie wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, skórkę i jajka. Całość rozmieszaj przy pomocy widelca, tak aby powstała jednolita masa.
Do suchych składników wlej masę mleczno-jajeczną. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać niezbyt gęste, gładkie ciasto o jednolitej konsystencji.
Olej przelej do głębokiej patelni lub garnka. Dobrze go rozgrzej.
Przygotowane wcześniej ciasto na tippaleipä przelej do plastikowej butelki po keczupie (lub innego pojemnika, z którego będzie łatwo wyciskać ciasto).
Ciasto wyciskaj na rozgrzany olej, tworząc fantazyjne wzorki. Finowie najczęściej wyciskają je w kształt gniazdek. Smaż około 2-3 minut, aż się mocno zrumienią.
Fiński lany chrust przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby lekko ostygł i ociekł z tłuszczu. Przed podaniem obsyp sporą ilością cukru pudru.