Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto deser, bez którego nie może odbyć się Vappu, czyli hucznie świętowany fiński karnawał. Tippaleipä, bo o nim mowa, przypomina polski lany chrust, który z powodzeniem może konkurować z faworkami lub pączkami. Warto jednak wziąć pod uwagę, że naprawdę ekspresowo znika z talerzy, dlatego lepiej będzie przygotować naprawdę dużą porcję.
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2561
Przepis dnia
Steki z kalafiora z pieczarkami w sosie śmietanowym to danie wegetariańskie,...
Odsłon: 42608
Sznycle królewskie, czyli kotlety z rozpływającego się w ustach, delikatnego...
Odsłon: 546
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 19
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 208
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2561
Przepis dnia
Steki z kalafiora z pieczarkami w sosie śmietanowym to danie wegetariańskie,...
Odsłon: 42608
Sznycle królewskie, czyli kotlety z rozpływającego się w ustach, delikatnego...
Odsłon: 546
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 19
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 208
Składniki
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj do niej proszek do pieczenia, sól oraz oba rodzaje cukru. Całość delikatnie wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, skórkę i jajka. Całość rozmieszaj przy pomocy widelca, tak aby powstała jednolita masa.
Do suchych składników wlej masę mleczno-jajeczną. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać niezbyt gęste, gładkie ciasto o jednolitej konsystencji.
Olej przelej do głębokiej patelni lub garnka. Dobrze go rozgrzej.
Przygotowane wcześniej ciasto na tippaleipä przelej do plastikowej butelki po keczupie (lub innego pojemnika, z którego będzie łatwo wyciskać ciasto).
Ciasto wyciskaj na rozgrzany olej, tworząc fantazyjne wzorki. Finowie najczęściej wyciskają je w kształt gniazdek. Smaż około 2-3 minut, aż się mocno zrumienią.
Fiński lany chrust przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby lekko ostygł i ociekł z tłuszczu. Przed podaniem obsyp sporą ilością cukru pudru.