Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoskie Tiramisu to deser, który składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą, na którą nakłada się warstwy kremu z serka mascarpone, a całość posypuje czekoladą lub kakao. Deser podaje się silnie schłodzony zwykle do kawy espresso. Przepisów na tiramisu istnieje co najmniej kilkadziesiąt, ten jest jednym z nich, i według mnie - jednym z lepszych. Deser ten najlepiej serwować w pucharkach lub jeść łyżką z niewielkiego naczynia, ponieważ jest dość luźny. Bardzo polecam :-)
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 867
Różowa wstążka jest symbolem walki z rakiem piersi. Amazonki to wspaniałe kob...
Odsłon: 153
Ciastka z maszynkiw lekko zdrowszej wesrji.Użyłam mąkę orkiszową, ksylitol i...
Odsłon: 544
Masz polędwiczki wieprzowe, nie wiesz co z nimi zrobić, mam dla Ciebie propoz...
Odsłon: 212
Samo dobro. Dla mnie najlepsze.
Odsłon: 179
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 867
Różowa wstążka jest symbolem walki z rakiem piersi. Amazonki to wspaniałe kob...
Odsłon: 153
Ciastka z maszynkiw lekko zdrowszej wesrji.Użyłam mąkę orkiszową, ksylitol i...
Odsłon: 544
Masz polędwiczki wieprzowe, nie wiesz co z nimi zrobić, mam dla Ciebie propoz...
Odsłon: 212
Samo dobro. Dla mnie najlepsze.
Odsłon: 179
Składniki
1. W misce ucieraj przez chwilę żółtka z cukrem i pastą waniliową. 2. Następnie postaw miskę na garnku z gorącą wodą i dalej ucieraj, aż masa stanie się puszysta i zjaśnieje. Odstaw. 3. Dodaj serek i wymieszaj. 4. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. 5. Masę serową wlej powoli do ubitej śmietany ciągle mieszając. 6. Zimną mocną kawę przelej do płaskiej miski i dodaj amaretto. 7. Maczaj w tym biszkopty i układaj jeden obok drugiego na dnie prostokątnej kamionkowej lub szklanej foremki do pieczenia (możesz też przygotować tiramisu w kilku mniejszych naczyniach tak jak ja :-)). 8. Warstwę biszkoptów przykryj śmietanowo-serowym kremem i wyrównaj. 9. Połóż następną warstwę biszkoptów i znów krem - i tak warstwa po warstwie. 10. Na wierzchu musi znaleźć się krem. 11. Tiramisu wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. 12. Przed podaniem deser posyp (przez sitko) kakao w proszku. 13. Smacznego.