Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoskie Tiramisu to deser, który składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą, na którą nakłada się warstwy kremu z serka mascarpone, a całość posypuje czekoladą lub kakao. Deser podaje się silnie schłodzony zwykle do kawy espresso. Przepisów na tiramisu istnieje co najmniej kilkadziesiąt, ten jest jednym z nich, i według mnie - jednym z lepszych. Deser ten najlepiej serwować w pucharkach lub jeść łyżką z niewielkiego naczynia, ponieważ jest dość luźny. Bardzo polecam :-)
1. W misce ucieraj przez chwilę żółtka z cukrem i pastą waniliową.
2. Następnie postaw miskę na garnku z gorącą wodą i dalej ucieraj, aż masa stanie się puszysta i zjaśnieje. Odstaw.
3. Dodaj serek i wymieszaj.
4. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno.
5. Masę serową wlej powoli do ubitej śmietany ciągle mieszając.
6. Zimną mocną kawę przelej do płaskiej miski i dodaj amaretto.
7. Maczaj w tym biszkopty i układaj jeden obok drugiego na dnie prostokątnej kamionkowej lub szklanej foremki do pieczenia (możesz też przygotować tiramisu w kilku mniejszych naczyniach tak jak ja :-)).
8. Warstwę biszkoptów przykryj śmietanowo-serowym kremem i wyrównaj.
9. Połóż następną warstwę biszkoptów i znów krem - i tak warstwa po warstwie.
10. Na wierzchu musi znaleźć się krem.
11. Tiramisu wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
12. Przed podaniem deser posyp (przez sitko) kakao w proszku.
13. Smacznego.
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4440
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 95
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 174
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 149
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 193
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 180
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4440
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 95
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 174
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 149
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 193
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 180
Składniki
1. W misce ucieraj przez chwilę żółtka z cukrem i pastą waniliową. 2. Następnie postaw miskę na garnku z gorącą wodą i dalej ucieraj, aż masa stanie się puszysta i zjaśnieje. Odstaw. 3. Dodaj serek i wymieszaj. 4. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. 5. Masę serową wlej powoli do ubitej śmietany ciągle mieszając. 6. Zimną mocną kawę przelej do płaskiej miski i dodaj amaretto. 7. Maczaj w tym biszkopty i układaj jeden obok drugiego na dnie prostokątnej kamionkowej lub szklanej foremki do pieczenia (możesz też przygotować tiramisu w kilku mniejszych naczyniach tak jak ja :-)). 8. Warstwę biszkoptów przykryj śmietanowo-serowym kremem i wyrównaj. 9. Połóż następną warstwę biszkoptów i znów krem - i tak warstwa po warstwie. 10. Na wierzchu musi znaleźć się krem. 11. Tiramisu wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. 12. Przed podaniem deser posyp (przez sitko) kakao w proszku. 13. Smacznego.
Przepisy Desery
Desery
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Desery
JOGUTOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Desery
Ciasto Letnia Fantazja
Desery
Owocowy deser lodowy gotowy w 30 sekund
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 174
JOGUTOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Ciasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowan...
Odsłon: 210