Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 960

Dodano:

Odsłon: 722

Mój sposób na tiramisu.

Składniki

  • Mascarpone 250 g
  • Śmietana 30 % 300 ml
  • Cukier puder 1/2 szklanki
  • Żółtka 3 szt.
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
  • Kawa rozpuszczalna 5 łyżeczek lub espresso 350 ml
  • Biszkopty podłużne 140 g
  • Kakao naturalne kilka łyżek
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tiramisu

Przygotowanie

  1. Espresso lub kawę rozpuszczoną w 350 ml gorącej wody wymieszać z cukrem wanilinowym i odstawić do ostygnięcia.

  2. Jajka sparzyć, białka oddzielić od żółtek.

  3. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gęstą jasną masę.

  4. Śmietanę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, dodać mascarpone i ubijać jeszcze przez około 1 minutę.

  5. Do śmietany z mascarpone dodać żółtka z cukrem i całość zmiksować.

  6. Połowę biszkoptów moczyć po kolei w kawie i ułożyć z nich pierwszą warstwę na dnie prostokątnego naczynia lub w pucharkach.

  7. Biszkopty posypać kakao.

  8. Na warstwie biszkoptów rozprowadzić połowę masy z mascarpone.

  9. Z drugiej połowy biszkoptów moczonych w pozostałej części kawy ułożyć druga warstwę i ją również posypać kakao.

  10. Na biszkopty wyłożyć drugą część masy z mascarpone, wyrównać i posypać kakao.

  11. Deser wstawić do lodówki na co najmniej cztery godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń