Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Topfenstrudel czyli strudel serowy ma w Austrii swoją długą tradycję. Topfenstrudel możecie przygotować ze specjalnego ciasta na strudel, ale również na cieście francuskim. Ta wersja jest szybsza i równie pyszna. To niedrogie ciasto, które świetnie smakuje na ciepło i na zimno :)
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2447
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 1549
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 129
Doskonałą lazanię z cukinii przygotujesz zastępując tradycyjny makaron plaste...
Odsłon: 1039
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 134
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 95
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2447
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 1549
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 129
Doskonałą lazanię z cukinii przygotujesz zastępując tradycyjny makaron plaste...
Odsłon: 1039
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 134
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 95
Składniki
Ciasto wyciągam 30 minut wcześniej z lodówki i rozkładam je na papierze do pieczenia. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka , twaróg, rum, rozpuszczone masło, cukier waniliowy, cukier puder i proszek budyniowy miksuję delikatnie do uzyskania jednolitej masy, dodaję ewentualnie rodzynki i mieszam. Następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łopatką. Na sam koniec dodaję kaszę manną i ponownie delikatnie mieszam. Masę wykładam na rozłożone ciasto francuskie zostawiając z każdej strony 2 cm wolnego rantu. Ciasto zwijam od dłuższego boku w roladę, końcówki zlepiam.
Roladę razem z papierem do pieczenia przekładam do blaszki keksowej, ciasto smaruję żółtkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, aż góra zrobi się brązowo-złota. Topfenstrudel czyli strudel serowy gotowy. Ciasto można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą, podawać z sosem waniliowym lub bitą śmietaną. Smacznego :)