Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, lekki torcik na małą uroczystość rodzinną lub po prostu na niedzielę. Serdecznie polecam.
Oddzielić białka od żółtek i ubić ze szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu
ubić mikserem masło, cukier, extrakt waniliowy i jajka. Gdy masa zbieleje dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Nadal miksować, aż do połączenia składników. Dodać orzechy i wiórki kokosowe. Na koniec dodać pianę z białek i lekko ją wkręcić przy pomocy łopatki. Nie używać już miksera. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać kaszką manną. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 35-40 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Aby nie tracić czasu, już w trakcie pieczenia jedną galaretkę zalać dwoma szklankami gorącej, przegotowanej wody. Wymieszać. Wystudzić i dać do
lodówki. Gdy zacznie gęstnieć połączyć z zimnym jogurtem. Dać jeszcze na 1-2 minuty do lodówki, aby krem nabrał właściwej, gęstej konsystencji.
Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić. Dolny blat znów włożyć do tortownicy. Na to połowę kremu. Przykryć górnym blatem i wyłożyć resztę kremu. Tort dać do lodówki.
Drugą galaretkę przygotować tak jak pierwszą. Gdy wystygnie dać do lodówki. Gdy zacznie zastygać wylewać po łyżce na wierzch tortu.
Tort musi być w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
do niedzielnej kawki, pamiętaj żeby bakalie oprószyć mąką aby nie opadły na d...
Odsłon: 4172
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 110
Dziś na obiad proponuję delikatne mięso z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem...
Odsłon: 156
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 16730
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 168
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 110
Dziś na obiad proponuję delikatne mięso z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem...
Odsłon: 156
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 16730
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 168
Składniki
Oddzielić białka od żółtek i ubić ze szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu ubić mikserem masło, cukier, extrakt waniliowy i jajka. Gdy masa zbieleje dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Nadal miksować, aż do połączenia składników. Dodać orzechy i wiórki kokosowe. Na koniec dodać pianę z białek i lekko ją wkręcić przy pomocy łopatki. Nie używać już miksera. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać kaszką manną. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 35-40 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło. Aby nie tracić czasu, już w trakcie pieczenia jedną galaretkę zalać dwoma szklankami gorącej, przegotowanej wody. Wymieszać. Wystudzić i dać do lodówki. Gdy zacznie gęstnieć połączyć z zimnym jogurtem. Dać jeszcze na 1-2 minuty do lodówki, aby krem nabrał właściwej, gęstej konsystencji. Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić. Dolny blat znów włożyć do tortownicy. Na to połowę kremu. Przykryć górnym blatem i wyłożyć resztę kremu. Tort dać do lodówki. Drugą galaretkę przygotować tak jak pierwszą. Gdy wystygnie dać do lodówki. Gdy zacznie zastygać wylewać po łyżce na wierzch tortu.
Tort musi być w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z borówkami i kruszonką
Desery
Podgrzybki ciasteczkowe
Desery
Ekstremalnie jagodowy sernik na zimno
Desery
MALINOWA CHMURKA
Ciasto z borówkami i kruszonką
Szybkie i proste ciasto. W sam raz na niedzielne popołudnie.
Odsłon: 18
Podgrzybki ciasteczkowe
Te ciasteczka zaskoczą wyglądem i smakiem domowników jak i gości. Są bardzo...
Odsłon: 48