Do góry

Desery Przepis na:

Torcik bardzo brzoskwiniowy

Torcik bardzo brzoskwiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 3579

Dodano:

Odsłon: 1432

Mały torcik o smaku brzoskwiniowym. Trochę lata na jesienne słoty:)

Składniki

  • biszkopt:
  • jajka 3 szt
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • pianka śmietanowa:
  • śmietana kremówka 0,5 l
  • galaretka brzoskwiniowa 1 op
  • sok/zalewa z brzoskwiń 1/3 szklanki
  • dodatkowo:
  • brzoskwinie w syropie 1 puszka
  • dżem brzoskwiniowy ok 5 łyżek
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy biszkopt: jajka z dodatkiem cukru ubijamy na gęsty jasny krem. Do ubitych jajek dodajemy przesiane obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Tortownicę /o średnicy ok. 22 cm/ wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę jajeczną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok. 20 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej na całą noc.
    Przygotowujemy galaretkę: w garnku zagotowujemy 1/3 szklanki soku/ syropu z brzoskwiń i 2/3 szklanki wody, wsypujemy galaretkę, energicznie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
    Wierzch biszkoptu smarujemy cienką warstwą dżemu brzoskwiniowego a następnie układamy na nim pokrojone w kotkę brzoskwinie.
    Śmietanę kremówkę ubijamy. W połowie ubijania dodajemy wystudzoną, tężejącą galaretkę. Masę śmietanowo-galaretkową przekładamy na brzoskwinie.
    Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń