Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki torcik o intensywnym aromacie cytryny. Lekki i bez cukru, a na górze polewa w stylu drip cake z gorzkiej czekolady.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 122
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 151
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4209
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8695
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 122
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 151
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4209
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8695
Składniki
Jajka, miód, skórkę, sok i ekstrakt z cytryny połącz za pomocą trzepaczki. Następnie dodaj olej i śmietanę, wymieszaj do jednolitej masy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty składników. Wymieszaj łyżką tylko do wchłonięcia się mąki, ewentualne grudki są pożądane. Piecz w 180°C przez ok. 25 min lub do suchego patyczka. Nie piecz dłużej niż to konieczne, bo ciasto wyjdzie suche. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę, mascarpone i ksylitol ubij. W trakcie ubijania dodaj fix do śmietanki, jeśli dodasz go na początku, mogą pojawić się grudki. Ubij na sztywną masę.
Ciasto przekrój na trzy części. Pierwszą warstwę ułóż na płaskim talerzu lub podkładce i zamknij w tortownicy, w której ciasto się piekło (bez dolnej blaszki, tylko obręcz). Masę śmietanową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij okrąg tuż przy brzegu tortownicy. Powstały środek posmaruj dżemem malinowym (lub innym). Dżem pokryj warstwą masy śmietanowej. Przykryj drugim krążkiem ciasta mocno dociskając, aby przykleiło się do masy. Powtórz czynności tworząc kolejną warstwę. Po złożeniu tortu, otwórz tortownicę i delikatnie ją usuń. Górę i boki tortu pokryj pozostałą masą, wyrównaj za pomącą płaskiego narzędzia. Gotowe ciasto włóż do zamrażalnika.
Śmietankę podgrzej aby była gorąca. Zalej nią połamaną na kawałki czekoladę i odstaw na kilka minut. Wymieszaj całość do otrzymania gładkiej polewy. Przelej do buteleczki do dekorowania, lub użyj łyżki do wykonania dripu. Ważne: polewa nie może być za gorąca, powinna być lekko ciepła inaczej rozpuści masę. Żeby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia wylej trochę polewy na bok ciasta i sprawdź jak spływa, jeśli nie topi masy ani nie zastyga od razu w miejscu to jest w porządku. Najpierw wykonaj drip (zobacz wideo), a następnie wylej resztę polewy na środek i rozprowadź za pomocą łyżki. Tort udekoruj według uznania.