Do góry

Desery Przepis na:

Torcik jabłkowy z bitą śmietaną:

Torcik jabłkowy z bitą śmietaną:

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 245

Torcik z masą jabłkową i bitą śmietaną świetnie się się przenika swoimi składnikami. Nie jest mdły a wręcz orzeźwiający w smaku.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg winnych jabłek
  • 1/2 szklanki wody
  • cukier do smaku (u mnie tylko 2 łyżki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • Dodatkowo:
  • 600 ml śmietany 36%
  • 1 szklanka frużeliny malinowej
  • 1/2 kg serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • perełki cukiernicze do dekoracji
  • polewa czekoladowa
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Całe jajka ubić z cukrem na "puch:.
    Wciąż ubijając dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści.
    Stopniowo przesiewać zmieszane mąki z proszkiem.
    Na końcu wlać gorącą wodę. Wymieszać i przelać do tortownicy o średnicy 28 cm.Piec 30 minut w tem. 175 stopni (góra- dół)
    Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty i nasączyć.

  2. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Smażyć do miękkości z cukrem. Dodać cynamon. Zestawić z ognia, wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.

  3. Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i serkiem mascarpone.
    Przygotować polewę. Ja rozpuściłam nad parą wodą - gotową.
    Pierwszy blat umieścić w tej samej tortownicy w której się piekł. Nasączyć. Posmarować cienko frużeliną. Następnie wyłożyć masę jabłkową.
    Przykryć drugim blatem. Znów posmarować frużeliną.
    Brzegi torcika oblać polewą czekoladową (zostawić 2 łyżki do dekoracji tortu).
    Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i na górze oraz na samym dole torcika wyciskać rozetki.
    Udekorować cienkimi strużkami polewy czekoladowej i perełkami cukierniczymi. Schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń