Do góry

Desery Przepis na:

Torcik kokosowo- ananasowo - czekoladowy

Torcik kokosowo- ananasowo - czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 970

Dodano:

Odsłon: 14988

Rozpływający się w ustach, słodki, mocno kokosowy i czekoladowy

Składniki

  • ciasto kokosowe:
  • wiórki kokosowe, 125g + ewent trochę do dekoracji
  • białka, 5szt
  • cukier, 250g
  • szczypta soli
  • mąka, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Biszkopt :
  • jajka, 2 szt.
  • cukier i mąka, po 0,5 szklanki każdego
  • olej 2 łyżki, sczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa budyniowa
  • mleko, 1 szklanka
  • mąka pszenna i mąka ziemniaczana, po 2 łyżki każdej
  • żółtka, 2 szt
  • cukier 2 łyżki
  • żelatyna w proszku, 3 łyżeczki
  • Śmietana kremówka, 200ml
  • krem czekoladowy
  • śmeitana 30%, 0,5l
  • czekolada, 30 dkg ( u mnie 2 gorzkie i 1 mleczna)
  • śmietan fix, 2 szt
  • kakao, 2 łyżki
  • dodatkowo : ananas w puszcze, 1 szt.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Torcik kokosowo- ananasowo - czekoladowy

Przygotowanie

  1. Biszkopt: ubić pianę z jajek, z dodatkiem szczypty soli, pod koniec dodać cukier jeszcze ubijać. Wymieszać żółtka i olej, delikatnie połączyć z pianą z białek. Do powstałej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać, do połączenia składników. Piec w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia - około 30 min. w 170st.C.

  2. Ciasto kokosowe: Białka z odrobina soli ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać na puszystą lśniąca masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie, kolejno dodać wiórki kokosowe znów delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Piec w tortownicy o średnicy 26cm, przez 35 min, w temp 175st.C. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa krążki.

  3. Masa budyniowa: Mleko zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę, wymieszać. Wlewać gorące mleko do powstałej masy cały czas mieszając. Wstawić na palnik i mieszając zagotować. Dodać rozpuszczoną w odrobinie gorącego mleka żelatynę, wymieszać. Zdjąć z gazu i ostudzić. Po wystudzeniu połączyć z ubitą śmietanką, delikatnie mieszając. UWAGA!! Wg mnie masa budyniowa wyszła za gęsta więc dodałam jeszcze około pół szklanki mleka(może nawet ciut więcej) i łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w mleku i to połączyłam z masą budyniową, mieszając cały czas na gazie do momentu zagotowania. Gdy uzyskałam pożądaną konsystencję zdjęła z gazu i wystudziłam.

  4. Masa czekoladowa: 300ml śmietanki podgrzać i rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Odstawić roztwór w chłodne miejsce na około 2h (ja jak wystygło wstawiłam do lodówki). Gdy już będzie zimne i ładnie stężałe ubić mikserem na krem. Pozostałe 200ml śmietanki ubić z śmietan fixem i kakao i wymieszać z kremem czekoladowym. Tak powstałą masę wstawić do lodówki do czasu przekładania ciasta.

  5. Łączenie: Na krążek ciasta kokosowego nasączony sokiem spod ananasa, wyłożyć 2/3 kremu czekoladowego, rozsmarować. Przykryć biszkoptem, nasączyć sokiem, ułożyć ananasa pokrojonego w pół plastry(kilka można zostawić do dekoracji). Na ananasa delikatnie wyłożyć krem budyniowy ( spokojnie i dokładnie dociskać, bo źle się to rozsmarowuje- krem jest gęsty. Zostawić kilka łyżek do dekoracji). Przykryć krążkiem kokosowym i nasączyć sokiem spod ananasa. Lekko docisnąć tort, tak żeby ciasto z masami dobrze przylegało. Posmarować cały tort częścią kremu czekoladowego który pozostał, boki obsypać wiórkami , na wierzchu ułożyć ananasa, udekorować kremem budyniowym wedle uznania. SMACZNEGO!!

  6. Tort zainspirowany przepisami z http://sweet-art-sweet.blogspot.com/2011/03/ciasto-z-kokosem.html , oraz http://sweet-art-sweet.blogspot.com/2011/03/ciasto-z-kokosem.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń