Do góry

Desery Przepis na:

Torcik Oreo.

Torcik Oreo.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1611 Ocena: 23011

Dodano:

Odsłon: 416

Upieczone ciasto Oreo w specjalnej formie, rozcięte na dwa plastry i przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • mąka pszenna (Typ-450) - 250 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 3,5 łyżki
  • jajka kurze 6 szt.
  • cukier puder 100 g
  • sól szczypta
  • olej roślinny 100 ml
  • mleko 50 ml
  • forma o szerokości 20 cm i wysokości 3,5 cm
  • Krem:
  • serek mascarpone 250 g
  • śmietanka 36% 250 ml
  • cukier puder 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Torcik Oreo.

Przygotowanie

  1. W większej misce ubijamy jajka z cukrem pudrem i szczyptą soli. Podczas miksowania dodajemy olej roślinny i wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste to wlewamy troszkę mleka i całość miksujemy. Gotowym ciastem napełniamy formę i pieczemy w temperaturze

  2. 160 stopni Celsjusza 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy 15 minut. Ścinamy ostrym nożem czub ciasta równo z brzegami formy. Placek ciasta rozcinamy na dwa plastry które przełożymy kremem. Krem robimy ze śmietany 36 % i serka mascarpone. Śmietanę 250 ml ubijamy z dwoma łyżkami cukru pudru, gdy śmietana będzie ubita dodajemy stopniowo serek mascarpone (250 g), miksujemy na wolniejszych obrotach. Przełożone kremem plastry ciasta wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu kroimy i zajadamy.

    Smacznego !!!

    Ktoś tu skrada się po krem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń