Do góry

Desery Przepis na:

Torcik piernikowy z masą czekoladową

Torcik piernikowy z masą czekoladową

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 7047

Dodano:

Odsłon: 553

Prawdziwa uczta dla łasuchów słodkości, mimo że ciasto do bardzo słodkich nie należy. Wierzch udekorowałam żelkami. Przygotowanie takiego ciasta potrwa chwilę.

Składniki

  • Biszkopt;
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 2 kopiate łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • Masa czekoladowa;
  • 100 g. czekolady mlecznej
  • 100 ml. śmietanki 30%
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Torcik piernikowy z masą czekoladową

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu;

    Żółtka oddzielić od białek.
    Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
    Zmniejszyć obroty miksera i łyżka po łyżce sypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.

    Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piec 50 minut w 160*- grzanie dół.


    Wykonanie masy;


    100 g. czekolady mlecznej
    100 ml. śmietanki 30%
    1 kostka masła
    2 łyżeczki ciemnego kakao


    Czekoladę, kakao i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić.
    Miękkie masło zmiksować do białości. Dodawać stopniowo zimną czekoladę.

    Gotową masą przełożyć krążki ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń