Do góry

Desery Przepis na:

Torcik serowy

Torcik serowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1420

Dodano:

Odsłon: 6096

torcik idealny również na wielkanocny stół

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 kg twarogu
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka wanilii
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • dowolne bakalie
  • cukier puder do oprószenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Torcik serowy

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miski i siekamy razem z masłem. Jajka ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. W razie gdyby ciasto było zbyt lepkie podsypujemy dodatkowo mąką. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

    Formę 23x23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dno ścieramy na tarce 2/3 ciasta.

  2. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy stopniowo żółtka, ser, budyń, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny oraz wanilię. Uwaga!!! Jeśli używamy zwykłego twarogu, należy go najpierw dwukrotnie zmielić. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie szpatułką lub rózgą łączymy ją z masą serową. Na końcu dodajemy bakalie.

  3. Masę serową przekładamy na blaszkę. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 60 minut. Gotowy sernik pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, po tym czasie wystawiamy i dokładnie studzimy. Zimny posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń