Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
torcik idealny również na wielkanocny stół
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5357
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 826
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5357
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 826
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Składniki
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miski i siekamy razem z masłem. Jajka ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. W razie gdyby ciasto było zbyt lepkie podsypujemy dodatkowo mąką. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Formę 23x23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dno ścieramy na tarce 2/3 ciasta.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy stopniowo żółtka, ser, budyń, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny oraz wanilię. Uwaga!!! Jeśli używamy zwykłego twarogu, należy go najpierw dwukrotnie zmielić. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie szpatułką lub rózgą łączymy ją z masą serową. Na końcu dodajemy bakalie.
Masę serową przekładamy na blaszkę. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 60 minut. Gotowy sernik pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, po tym czasie wystawiamy i dokładnie studzimy. Zimny posypujemy cukrem pudrem.