Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser na zimno z truskawkami i galaretką. Spód ciasta został wykonany z herbatników i masła. Do tego owoce oraz krem ze słodkiej śmietanki i galaretki. Samo przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Należy jednak poświęcić nieco czasu na zastygniecie masy i galaretki na górze deseru. Przepis pochodzi z 484. odcinka programu "Ewa gotuje".
Gnocchi to włoskie ziemniaczane kluseczki, przypominające nasze kopytka. Skor...
Odsłon: 64
Lubisz włoską kuchnię? Jeśli tak, z pewnością smakuje ci risotto. Czy wiesz,...
Odsłon: 1187
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 421
Gnocchi to włoskie ziemniaczane kluseczki, przypominające nasze kopytka. Skor...
Odsłon: 64
Lubisz włoską kuchnię? Jeśli tak, z pewnością smakuje ci risotto. Czy wiesz,...
Odsłon: 1187
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 421
Składniki
Galaretki agrestowe zalać szklanką wrzątku. Wymieszać i odstawić.
Herbatniki pokruszyć do miski. Utłuc drewnianą pałką. Wlać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do okrągłej foremki (najlepsza jest taka z porcelanowym spodem i zdejmowanym, silikonowym rantem). Wstawić do lodówki.
Zimną śmietanę ubić. Wlać wystudzoną galaretkę i zmiksować.
Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na herbatnikowym spodzie. Zalać śmietaną z galaretką i na godzinę schować do lodówki.
Po tym czasie na śmietanie ułożyć przekrojone na pół truskawki. Zalać tężejąca galaretką truskawkową (wcześniej trzeba ją rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić).
Ciasto z tężejącą truskawkową galaretką schłodzić w lodówce. Następnie zdjąć rant. Ciasto obłożyć podłużnymi biszkoptami i przewiązać wstążką.