Do góry

Desery Przepis na:

Tort

Tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 555

Dodano:

Odsłon: 3867

Tort jak za dawnych lat

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ubijamy pianę z sześciu białek dodając pod koniec ubijania cukier. Kiedy piana będzie ubita na sztywno dodajemy kolejno żółtka delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Nagrzewamy piekarnik do 160st. i pieczemy przez 10min. Następnie zwiększamy tem. do 180st.
    Po upieczeniu biszkopt musi dobrze wystygnąć. Ja piękę go dzień wcześniej.

  2. Czas na przygotowanie kremu.
    Ucieramy do białości obie kostki masła z cukrem. Kiedy powstanie puszysta masa dodajemy kolejno żółtka dalej ucierając.

  3. Kroimy biszkopt na trzy warstwy . Przygotowujemy poncz z posłodzonej herbaty z dodatkiem soku z cytryny i rumu.
    Jeśli tort ma być biały krem zostaje bez zmian. Możemy do części kremu dodać kakao.

  4. Pierwszą warstwę biszkoptu nasączamy ponczem wg. uznania następnie smarujemy kremem nakładając dodatkowo dżem lub powidła w dowolnym smaku. Na pierwszą warstwę nakładamy kolejną. Nasączamy, smarujemy kremem i kładziemy ostatnią warstwę biszkoptu, którą również nasączamy z tym,że trochę mniej niż poprzednie.
    Dekorujemy tort wg. własnego pomysłu. Ja tym razem wykorzystałam owoce. Borówki, granat i kiwi.
    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń