Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort jak za dawnych lat
Ubijamy pianę z sześciu białek dodając pod koniec ubijania cukier. Kiedy piana będzie ubita na sztywno dodajemy kolejno żółtka delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Nagrzewamy piekarnik do 160st. i pieczemy przez 10min. Następnie zwiększamy tem. do 180st.
Po upieczeniu biszkopt musi dobrze wystygnąć. Ja piękę go dzień wcześniej.
Czas na przygotowanie kremu.
Ucieramy do białości obie kostki masła z cukrem. Kiedy powstanie puszysta masa dodajemy kolejno żółtka dalej ucierając.
Kroimy biszkopt na trzy warstwy . Przygotowujemy poncz z posłodzonej herbaty z dodatkiem soku z cytryny i rumu.
Jeśli tort ma być biały krem zostaje bez zmian. Możemy do części kremu dodać kakao.
Pierwszą warstwę biszkoptu nasączamy ponczem wg. uznania następnie smarujemy kremem nakładając dodatkowo dżem lub powidła w dowolnym smaku. Na pierwszą warstwę nakładamy kolejną. Nasączamy, smarujemy kremem i kładziemy ostatnią warstwę biszkoptu, którą również nasączamy z tym,że trochę mniej niż poprzednie.
Dekorujemy tort wg. własnego pomysłu. Ja tym razem wykorzystałam owoce. Borówki, granat i kiwi.
Życzę smacznego :)
Zrobiłam ten tort na 30 urodziny mego lubego. Był zaskakująco pyszny. Polecam
Odsłon: 22066
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 113
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 166
Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubat...
Odsłon: 149
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 79
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 413
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 113
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 166
Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubat...
Odsłon: 149
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 79
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 413
Składniki
Ubijamy pianę z sześciu białek dodając pod koniec ubijania cukier. Kiedy piana będzie ubita na sztywno dodajemy kolejno żółtka delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Nagrzewamy piekarnik do 160st. i pieczemy przez 10min. Następnie zwiększamy tem. do 180st. Po upieczeniu biszkopt musi dobrze wystygnąć. Ja piękę go dzień wcześniej.
Czas na przygotowanie kremu. Ucieramy do białości obie kostki masła z cukrem. Kiedy powstanie puszysta masa dodajemy kolejno żółtka dalej ucierając.
Kroimy biszkopt na trzy warstwy . Przygotowujemy poncz z posłodzonej herbaty z dodatkiem soku z cytryny i rumu. Jeśli tort ma być biały krem zostaje bez zmian. Możemy do części kremu dodać kakao.
Pierwszą warstwę biszkoptu nasączamy ponczem wg. uznania następnie smarujemy kremem nakładając dodatkowo dżem lub powidła w dowolnym smaku. Na pierwszą warstwę nakładamy kolejną. Nasączamy, smarujemy kremem i kładziemy ostatnią warstwę biszkoptu, którą również nasączamy z tym,że trochę mniej niż poprzednie. Dekorujemy tort wg. własnego pomysłu. Ja tym razem wykorzystałam owoce. Borówki, granat i kiwi. Życzę smacznego :)
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z nutką jagodową
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Ciasto z nutką jagodową
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 166
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 1499