Do góry

Desery Przepis na:

Tort ajerkoniakowy

Tort ajerkoniakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2060

Dodano:

Odsłon: 318

Tort w starym stylu z kremem budyniowym z dodatkiem ajerkoniaku

Składniki

  • BISZKOPT: (tortownica 22cm)
  • 5 jajek ¾szklanka cukru ¾szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • KREM AJERKONIAKOWY: 750 ml mleka 250 ml adwokatu 1 szkl cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczan
  • Dodatkowo: dżem porzeczkowy
  • Poncz: 250 ml ciepłej wody sok z cytryny łyżka cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort ajerkoniakowy

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia, i przekroić na trzy blaty.

  2. Krem

    Mleko, adwokat, mąkę pszenną ziemniaczaną zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać wymieszane składniki i energicznie mieszając zagotować. Nakryć folią spożywczą i schłodzić. Masło utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń.

  3. Pierwszy blat nasączyć ponczem posmarować 2 łyżkami dżemu wyłożyć 3 łyżki kremu rozsmarować przykryć biszkoptem, ponownie poncz, dżem krem, biszkopt, poncz, dżem, krem biszkopt.

    Z pozostałego kremu odłożyć około 4 łyżki i wymieszać z łyżką dżemu, posłuży do dekoracji.
    Kremem posmarować wież oraz boki tortu, na wierzchu na przemian dekorując tort wyszprycować jasny i różowy krem.

    Tort schłodzić.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń