Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-06-2019
Witam kochani w tym roku z okazji Dnia Matki przygotowałam bardzo pyszny i pięknie wyglądający torcik. Co najważniejsze, jest bez pieczenia :) Robi się go bardzo łatwo a efekt powala :) Tort rozpływa się w ustach
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22592
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14911
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4697
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44634
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 634
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 663
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22592
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14911
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4697
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44634
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 634
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 663
Składniki
Do garnka dajemy mleko, żółtka, makę ziemniaczaną oraz cukier. Wszystko mieszamy, stawiamy na ogniu i mieszamy, gotujemy do zgęstnienia. Ściagamy z gazu i dodajemy pokrojone masło oraz posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy a nastepnie miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Śmietanę ubijamy i dodajemy do masy (ciepłej) i miksujemy.
Tortownicę wykładamy folią Jeszcze ciepłą masa smarujemy obficie herbatnik jasny i łączymy z ciemnym, układamy dookoła tortownicy.
Następnie smarujemy po jednym herbatniku i układamy. Raz okrąg z jasnych herbatników, raz z ciemnych. Tak postępujemy do końca aż cała tortownica będzie ciasno zapełniona herbatnikami.
Resztą masy smarujemy górę tortu, wtedy wypełni ewentualne luki między ciastkami.
Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia delikatnie ściągamy obręcz tortownicy, usuwamy folię. Tort jest bardzo stabilny.
Śmietankę ubijamy z cappuccino i cukrem pudrem, na koniec dodajemy kawę.
Tort smarujemy kremem i dekorujemy według własnego uznania.
Ja zrobiłam wzorek koszykowy dookoła tortu, górę udekorowałam serduszkami i kwiatkami :)
Cudownie sie kroi, a wygląda przepięknie. Jest bardzo prosty i wręcz rozpływa się w ustach, polecam bardzo gorąco.