Do góry

Desery Przepis na:

Tort bez pieczenia-herbatnikowy z masą czekoladową i kawową

Przepis dnia 2019-06-01
Tort bez pieczenia-herbatnikowy z masą czekoladową i kawową

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 5850

Dodano:

Odsłon: 6837

Witam kochani w tym roku z okazji Dnia Matki przygotowałam bardzo pyszny i pięknie wyglądający torcik. Co najważniejsze, jest bez pieczenia :) Robi się go bardzo łatwo a efekt powala :) Tort rozpływa się w ustach

Składniki

  • *przepis na tortownicę o średnicy 18-20cm
  • MASA CZEKOLADOWA -500 ml mleka -2 żółtka -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • -150g czekolady mlecznej lub deserowej -150g masła -niecałe 0,5 szkl cukru
  • -150g śmietanki 36%
  • KREM KAWOWY -500ml śmietanki 36% -2 łyżki kawy cappuccino
  • -2 łyżki kawy rozpuszczalnej (ja użyłam kawy typu crema) -3 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO -250g herbatników zwykłych -250g herbatników kakaowych
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka dajemy mleko, żółtka, makę ziemniaczaną oraz cukier. Wszystko mieszamy, stawiamy na ogniu i mieszamy, gotujemy do zgęstnienia.
    Ściagamy z gazu i dodajemy pokrojone masło oraz posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy a nastepnie miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Śmietanę ubijamy i dodajemy do masy (ciepłej) i miksujemy.

  2. Tortownicę wykładamy folią Jeszcze ciepłą masa smarujemy obficie herbatnik jasny i łączymy z ciemnym, układamy dookoła tortownicy.


  3. Następnie smarujemy po jednym herbatniku i układamy. Raz okrąg z jasnych herbatników, raz z ciemnych. Tak postępujemy do końca aż cała tortownica będzie ciasno zapełniona herbatnikami.

  4. Resztą masy smarujemy górę tortu, wtedy wypełni ewentualne luki między ciastkami.

  5. Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia delikatnie ściągamy obręcz tortownicy, usuwamy folię.
    Tort jest bardzo stabilny.

  6. Śmietankę ubijamy z cappuccino i cukrem pudrem, na koniec dodajemy kawę.

  7. Tort smarujemy kremem i dekorujemy według własnego uznania.

  8. Ja zrobiłam wzorek koszykowy dookoła tortu, górę udekorowałam serduszkami i kwiatkami :)

  9. Cudownie sie kroi, a wygląda przepięknie.
    Jest bardzo prosty i wręcz rozpływa się w ustach, polecam bardzo gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń