Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A gdyby tak dodać do bezy przyprawę korzenną? To jedno jest pewne, dom wypełni się korzennym zapachem a beza będzie przepyszna!
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3616
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3616
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 132
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 861
Składniki
Beza: Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni na termoobiegu. W misie miksera ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Cały czas miksując na wysokich obrotach dodawaj po 1 łyżce cukru, tak mniej więcej raz na 1 minutę. Gdy beza będzie już błyszcząca, a w rozcieranych białkach między palcami nie wyczujesz cukru dodaj łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Cały czas miksuj.
Beza: W kolejnym kroku dodaj łyżeczkę octu winnego, a na sam koniec przyprawę korzenną. Zmiksuj wszystko razem. Teraz na papierze do pieczenia narysuj 4 okręgi i na nich rozprowadź równomiernie bezę. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temepraturę do 120 stopni, a opcję grzania zmień na góra-dół. Piecz całość przez 1 godzinę 45 min. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i najlepiej susz jeszcze przez 1 godzinę, przy wyłączonym piekarniku.
Krem: W garnku podgrzej śmietanę razem z piernikami i ekstraktem pomarańczowym. Zblenduj śmietanę razem z piernikami Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno i wymieszaj z mascarpone.