Do góry

Desery Przepis na:

Tort bezowy z masą kawową.

Tort bezowy z masą kawową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 2419

Dodano:

Odsłon: 15083

Beza znika w mig z talerza.

Składniki

  • Składniki podaję w sposobie przygotowania.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki:

    -Białka - 6 szt
    -Cukier puder - 300 g
    -Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
    -Ocet - 0,5 łyżki

  2. Sposób przygotowania:
    Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając.
    Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
    Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Uformować dwa okrągłe placki. Można zrobić kilka bez do ozdoby.
    Suszyć w nagrzanym piekarniku w temp. 120 stopni przez pół godziny.
    Następnie w 100 stopniach przez 3 godziny.

  3. Masa kawowa.
    Składniki:
    -Masło - 400 g
    -Cukier kryształ - 150 g
    -Żółtka - 5 szt
    -Mąka pszenna - 2 łyżki
    -Kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
    -Spirytus - 2 łyżki.

    Sposób przygotowania:
    Żółtka zmiksować z cukrem, dodać mąkę i wymieszać.
    Kawę zalać szklanką wrzącej wody i lekko przestudzić, wlać do żółtek. Wymieszać. Postawić na kuchence i zagotować aż powstanie gęsty krem, wystudzić.
    Masło utrzeć, dodawać po łyżce kremu kawowego, cały czas ucierając. Pod koniec dodać spirytus.
    Bezy przełożyć kremem.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń