Do góry

Desery Przepis na:

Tort bezowy z mascarpone i malinami

Przepis dnia 2018-08-29
Tort bezowy z mascarpone i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2219

Dodano:

Odsłon: 21883

Jeśli tort bezowy to tylko z owocami. Uwielbiam połączenie chrupiącej bezy z mascarpone i malinami. Pisząc ten przepis już mam ochotę ją zjeść! Zapraszam po najlepszy przepis na idealną bezę. Pyszne, słodkie kalorie!

Składniki

  • Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Składniki na krem:
  • 500ml śmietanki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort bezowy z mascarpone i malinami

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę.

    Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi, na które wykładamy masę jajeczną. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

  2. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

    Masę nakładamy na oba blaty, a na nie kładziemy maliny. Wierzch dekorujemy miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń