Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowy tort z masą serowo-śmietankową.
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 44
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 14
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 35
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 307
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2528
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 44
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 14
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 35
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 307
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2528
Składniki
Do tortu tortownica 20 cm spód wyłożony papierem. Do czerwonego biszkoptu blaszka 21 X 9 cm. Czerwony biszkopt. Całe jajka ubijamy z cukrem do białości. Do jajek przesiewamy mąkę, delikatnie mieszamy. Odkładamy dwie łyżki do miseczki z czarnym barwnikiem do reszty dajemy czerwony barwnik. Wymieszane czerwone ciasto przekładamy do blaszki i czarną masą robimy kilka kropek w środku ciasta. Dobrze jest użyć tylki do ptysi. Część czerwonego ciasta przełożyłam do foremki z kształcie biedronki. Pieczemy w 175 C około 30 minut.
Ciasto wystudzić, pokroić w paski i za pomocą foremki wyciąć małe kółka. Kółka układamy w tortownicy jedno koło drugiego w poziome rzędy.
Zielony biszkopt. Robimy jak czerwony tylko do całości dodajemy zielony barwnik. Zielone ciasto przekładamy do tortownicy z kółkami. Ciasto pieczemy w 170 C około 60 minut. Masa. Schłodzoną śmietanę z serkiem ubijamy kilka minut. Pod koniec dodajemy cukier i fix. Przestudzony biszkopt kroimy na pół nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą i częścią masy. Zbieramy zielone okruszki do dekoracji tortu. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy i nakładamy masę na wierzch i boki tortu. Schładzamy.
Biedronkę z czerwonego biszkoptu polewamy czerwonym lukrem, potem zdobimy masą cukrową. Z zielonej masy cukrowej wycinamy trawę z a czerwonej kwiatki. Wierzch tortu dekorujemy okruszkami zielonego biszkoptu i biedronką. Boki dekorujemy trawą i kwiatkami.
Jeszcze chwilę schładzamy i gotowe.
Tort ma świetny przekrój i zauroczył nawet starsze dzieci.