Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowy tort z masą serowo-śmietankową.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1380
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1380
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Składniki
Do tortu tortownica 20 cm spód wyłożony papierem. Do czerwonego biszkoptu blaszka 21 X 9 cm. Czerwony biszkopt. Całe jajka ubijamy z cukrem do białości. Do jajek przesiewamy mąkę, delikatnie mieszamy. Odkładamy dwie łyżki do miseczki z czarnym barwnikiem do reszty dajemy czerwony barwnik. Wymieszane czerwone ciasto przekładamy do blaszki i czarną masą robimy kilka kropek w środku ciasta. Dobrze jest użyć tylki do ptysi. Część czerwonego ciasta przełożyłam do foremki z kształcie biedronki. Pieczemy w 175 C około 30 minut.
Ciasto wystudzić, pokroić w paski i za pomocą foremki wyciąć małe kółka. Kółka układamy w tortownicy jedno koło drugiego w poziome rzędy.
Zielony biszkopt. Robimy jak czerwony tylko do całości dodajemy zielony barwnik. Zielone ciasto przekładamy do tortownicy z kółkami. Ciasto pieczemy w 170 C około 60 minut. Masa. Schłodzoną śmietanę z serkiem ubijamy kilka minut. Pod koniec dodajemy cukier i fix. Przestudzony biszkopt kroimy na pół nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą i częścią masy. Zbieramy zielone okruszki do dekoracji tortu. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy i nakładamy masę na wierzch i boki tortu. Schładzamy.
Biedronkę z czerwonego biszkoptu polewamy czerwonym lukrem, potem zdobimy masą cukrową. Z zielonej masy cukrowej wycinamy trawę z a czerwonej kwiatki. Wierzch tortu dekorujemy okruszkami zielonego biszkoptu i biedronką. Boki dekorujemy trawą i kwiatkami.
Jeszcze chwilę schładzamy i gotowe.
Tort ma świetny przekrój i zauroczył nawet starsze dzieci.