Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort powstał na zamówienie dla Jubilata Alana. Tort posiada dwa biszkopty – tradycyjny jasny oraz orzechowy, wyłożone są masą z serka mascarpone z dodatkiem brzoskwini oraz dżemem brzoskwiniowym. Motywem przewodnim jest pies – tu akurat mops ????
1. Biszkopt jasny: .Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać cukier.. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką.
2. Ciasto wylej na tortownice o średnicy 23 cm.Piecz w 180 stopniach 30 min. Wystudzić i przeciąć na 2 części
3. Biszkopt orzechowy: Żółtka oddzielamy od białek
4. Białka ubijamy na sztywną masę, cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka- jeszcze chwile ubijamy
5. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie mieszamy, dodajemy roztopioną margarynę oraz orzechy mieszamy.
6. Masę wylewamy na posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach (góra-dół
7. Masa mascarpone : Dobrze schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera. Gdy zacznie gęstniej dodać cukier i dalej ubijaj.
8. DO ubitej na sztywno śmietany dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj, masę włóż do lodówki by się schłodziła
9. Krem maślany : Masło w temperaturze pokojowej ubij na puszystą masę, dodaj cukier puder i miksuj aż się połączy z masłem , dodaj soku z cytryny i miksuj przez 4 minuty.
10. Brzoskwinie z puszki odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Wyłóż na ręczniku papierowym
11. Biszkopt jasny przecinamy wzdłuż na pół. Biszkopt orzechowy wyrównujemy.
12. Ukłądamy tort w rancie tortownicy : biszkopt jasny nasączony wodą, dżem (1 słoik) krem mascarpone, 1/2 brzoskwiń, biszkopt orzechowy nasączony wodą, dżem, krem mascarpone, brzoskwinie, biszkopt jasny . Całość wkładamy do lodówki na 2 godziny.
13. Po tym czasie za pomocą np noża tynkujemy tort – czyli obkładamy boki i górę tortu kremem maślanym. ( około 1/3 kremu) wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie drugi raz tynkujemy tort. I ponownie wkładamy na godzinę do lodówki.
14. Krem maślany dzielimy na 3. Jedną część barwimy na czarną , druga na szaro, a trzeciej nie farbujemy.
15. Do rękawa z tylką nr 2 wkładamy krem zabarwiony na czarno i na bokach tortu malujemy psie łapki, na górze malujemy psa i kości.
16. Do rękawa z tylką nr 2 wkładamy krem zabarwiony na szaro i odrysowujemy kości i kolorujemy wybrane fragmenty pieska.
17. Do rękawa z tylką nr 2 wkłądamy krem niezabarwiony i wypełniamy nim resztę pieska
18. Do rękawa z tylką nr 1M wkładamy resztę niezabarwionego kremu i tworzymy rozety na lączeniu tortu.
19 Tort wkładamy do lodówki
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 24
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7851
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2132
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30026
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 24
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7851
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2132
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30026
Składniki
1. Biszkopt jasny: .Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać cukier.. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. 2. Ciasto wylej na tortownice o średnicy 23 cm.Piecz w 180 stopniach 30 min. Wystudzić i przeciąć na 2 części 3. Biszkopt orzechowy: Żółtka oddzielamy od białek 4. Białka ubijamy na sztywną masę, cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka- jeszcze chwile ubijamy 5. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie mieszamy, dodajemy roztopioną margarynę oraz orzechy mieszamy.
6. Masę wylewamy na posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach (góra-dół 7. Masa mascarpone : Dobrze schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera. Gdy zacznie gęstniej dodać cukier i dalej ubijaj. 8. DO ubitej na sztywno śmietany dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj, masę włóż do lodówki by się schłodziła 9. Krem maślany : Masło w temperaturze pokojowej ubij na puszystą masę, dodaj cukier puder i miksuj aż się połączy z masłem , dodaj soku z cytryny i miksuj przez 4 minuty. 10. Brzoskwinie z puszki odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Wyłóż na ręczniku papierowym
11. Biszkopt jasny przecinamy wzdłuż na pół. Biszkopt orzechowy wyrównujemy. 12. Ukłądamy tort w rancie tortownicy : biszkopt jasny nasączony wodą, dżem (1 słoik) krem mascarpone, 1/2 brzoskwiń, biszkopt orzechowy nasączony wodą, dżem, krem mascarpone, brzoskwinie, biszkopt jasny . Całość wkładamy do lodówki na 2 godziny. 13. Po tym czasie za pomocą np noża tynkujemy tort – czyli obkładamy boki i górę tortu kremem maślanym. ( około 1/3 kremu) wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie drugi raz tynkujemy tort. I ponownie wkładamy na godzinę do lodówki. 14. Krem maślany dzielimy na 3. Jedną część barwimy na czarną , druga na szaro, a trzeciej nie farbujemy. 15. Do rękawa z tylką nr 2 wkładamy krem zabarwiony na czarno i na bokach tortu malujemy psie łapki, na górze malujemy psa i kości.
16. Do rękawa z tylką nr 2 wkładamy krem zabarwiony na szaro i odrysowujemy kości i kolorujemy wybrane fragmenty pieska. 17. Do rękawa z tylką nr 2 wkłądamy krem niezabarwiony i wypełniamy nim resztę pieska 18. Do rękawa z tylką nr 1M wkładamy resztę niezabarwionego kremu i tworzymy rozety na lączeniu tortu. 19 Tort wkładamy do lodówki
Przepisy Desery
Desery
Jabłka w biszkopcie
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Jabłka w biszkopcie
Wspaniały deser dla wszystkich. Polecam ten przepis.
Odsłon: 126
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 381