Do góry

Desery Przepis na:

Tort cappucino

Tort cappucino

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 763

Dodano:

Odsłon: 3912

Przyznam się wam szczerze, że uwielbiam wszystko co ma w sobie cappucino, czy kawę ;)

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cappucino w proszku
  • 400 g śmietany 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masy krówkowej
  • 1,5 łyżki cappuccino w proszku
  • 100 ml likieru kawowego
  • 100 ml herbaty
  • 130 g masła
  • 130 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można dać więcej, jeżeli ktoś lubi)
  • wiórka czekoladowe
  • rodzynki
  • pokruszone herbatniki lub zmielone orzechy
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Tort cappucino

Przygotowanie

  1. Oba biszkopty przygotować oddzielnie.

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier. W następnej kolejności żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać drewnianą łyżką.

    Do jednego biszkoptu należy dodać jeszcze kakao, do drugiego cappucino. Wymieszać.

    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać i piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu, wyciągnąć biszkopt z tortownicy. Identycznie postąpić z drugim.

    Kiedy oba wystygną, przeciąć je wzdłuż na równe blaty.

  2. Krem:

    Śmietanę ubijamy na sztywno, z cukrem pudrem, dodajemy również stopniowo mascarpone. Masę dzielimy na 2 części.

    Do jednej dodajemy cappucino, do drugiej natomiast 2 łyżki masy krówkowej. Uważać, aby nie dać za dużo, gdyż krem zrobi się za rzadki.

    Wszystkie składniki ponczu wymieszać ze sobą.

    W międzyczasie utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać mleko skondensowane słodzone. Dodać również kawę rozpuszczalną.

  3. Przełożenie:

    Blat biszkoptu cappucino - poncz - 1/2 masy cappucino - blat biszkoptu kakaowego - poncz - masa z masą krówkową - blat biszkoptu kakaowego - poncz - 1/2 masy cappucino - blat biszkoptu cappucino - poncz.

    Wierzch, jak i boki posmarować tynkiem z masła i mleka skondensowanego. Boki obłożyć orzechami/herbatnikami, a wierzch dowolnie udekorować. U mnie są to wiórka czekoladowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń