Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyznam się wam szczerze, że uwielbiam wszystko co ma w sobie cappucino, czy kawę ;)
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 557
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 609
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 879
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 557
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 609
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 879
Składniki
Oba biszkopty przygotować oddzielnie. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier. W następnej kolejności żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać drewnianą łyżką. Do jednego biszkoptu należy dodać jeszcze kakao, do drugiego cappucino. Wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać i piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu, wyciągnąć biszkopt z tortownicy. Identycznie postąpić z drugim. Kiedy oba wystygną, przeciąć je wzdłuż na równe blaty.
Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, z cukrem pudrem, dodajemy również stopniowo mascarpone. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy cappucino, do drugiej natomiast 2 łyżki masy krówkowej. Uważać, aby nie dać za dużo, gdyż krem zrobi się za rzadki. Wszystkie składniki ponczu wymieszać ze sobą. W międzyczasie utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać mleko skondensowane słodzone. Dodać również kawę rozpuszczalną.
Przełożenie: Blat biszkoptu cappucino - poncz - 1/2 masy cappucino - blat biszkoptu kakaowego - poncz - masa z masą krówkową - blat biszkoptu kakaowego - poncz - 1/2 masy cappucino - blat biszkoptu cappucino - poncz. Wierzch, jak i boki posmarować tynkiem z masła i mleka skondensowanego. Boki obłożyć orzechami/herbatnikami, a wierzch dowolnie udekorować. U mnie są to wiórka czekoladowe.