Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty do przygotowania tort. Klasyczny biszkopt przełożony obłędnie smacznym kremem cytrynowy, do tego dżem morelowy i migdały, nie można chcieć nic więcej. Pychotka!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7861
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 288
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3091
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7861
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 288
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3091
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Składniki
Białka ze szczypta soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę. Biszkopt wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o średnicy około 26cm). Biszkopt piec w 180stopniach około 30minut, to suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż tak, aby powstały dwa jednakowej grubości krążki. Na mleku ugotować budyń według przepisu na pakowaniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i stopniowo połączyć ze schłodzonym budyniem. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny. Ucierać do otrzymania jednolitej masy.
W wodzie zagotować pokrojoną cytrynę wraz z cukrem. Chwilę pogotować i przecedzić. Jeśli poncz jest za mało kwaśny, można dodać soku z cytryny. Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem, następnie rozsmarować połowę kremu cytrynowego i przykryć drugim krążkiem. Wierzch drugiego krążka skropić pozostałym poncze, i rozsmarować pozostały krem na całą powierzchnię i boki.
Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tort posypać migdałami i ozdobić plasterkami cytryny oraz polać ciepłą polewą.