Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty do przygotowania tort. Klasyczny biszkopt przełożony obłędnie smacznym kremem cytrynowy, do tego dżem morelowy i migdały, nie można chcieć nic więcej. Pychotka!
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3967
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3967
Składniki
Białka ze szczypta soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę. Biszkopt wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o średnicy około 26cm). Biszkopt piec w 180stopniach około 30minut, to suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż tak, aby powstały dwa jednakowej grubości krążki. Na mleku ugotować budyń według przepisu na pakowaniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i stopniowo połączyć ze schłodzonym budyniem. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny. Ucierać do otrzymania jednolitej masy.
W wodzie zagotować pokrojoną cytrynę wraz z cukrem. Chwilę pogotować i przecedzić. Jeśli poncz jest za mało kwaśny, można dodać soku z cytryny. Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem, następnie rozsmarować połowę kremu cytrynowego i przykryć drugim krążkiem. Wierzch drugiego krążka skropić pozostałym poncze, i rozsmarować pozostały krem na całą powierzchnię i boki.
Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tort posypać migdałami i ozdobić plasterkami cytryny oraz polać ciepłą polewą.