Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływający się w ustach tort-poważnie! Cudnie czekoladowy, nie za słodki i lekki (nie mylić z lightowym ;o)
Tort znalazłam u Asi z Kwestii Smaku. Robiłam go wielokrotnie. Tym razem uświetnił moje urodziny, zmodyfikowany bananami :o)
Biszkopt można upiec poprzedniego dnia lub kilka godzin przed przygotowywaniem masy (musi całkowicie ostygnąć). Nagrzewamy piekarnik do ok. 170 stopni. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno).
Robimy biszkopt: Ubijamy białka jajek na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier puder i chwilę ubijamy. Dodajemy po kolei po jednym żółtku i ubijamy na puch. Wsypujemy przesiane mąki i kakao i mieszamy w ósemki łyżką. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy do suchego patyczka, z reguły ok. 15-20 min.
Upieczony i ostudzony biszkopt wyciągamy z formy i przekrawamy na kilka blatów. Ja pokroiłam na 5 dość cienkich (ok.0,5-0,7cm), co dało ładny efekt po krojeniu go na kawałki.
Przygotowujemy masę: Śmietanę kremówkę ubijamy aż zgęstnieje. Dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy dalej. Dodajemy cukier puder i roztopioną i ostudzoną (!) czekoladę (ja roztapiam w microfali).
Wkładamy jeden blat do tortownicy, nasączamy 3-4 łyżkami soku bananowego, smarujemy cienką warstwą dżemu.Kładziemy plasterki banana. Na to smarujemy masę - ok. 3 sporych łyżek (jeśli jest mniej blatów to masy trochę więcej). Tak przekładamy kolejnym blatem, itp. Można zrobić wszystkie warstwy z bananami, można zrobić tylko dolną - wg gustu. Trochę masy należy zostawić do posmarowania wierzchu i boków tortu. Po zrobieniu wszystkich warstw tort dokładnie wyrównać i dociskać dłonią i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie tort wyjąc z tortownicy na ozdobny talerz, posmarować wierzch i boki tortu, obsypać boki pokruszonymi herbatnikami, lub wykonać dekoracje według własnego gustu.
Z góry przepraszam za zdjęcie, ale mąż zjadł ostatni kawałek torta zanim zdążyłam zrobić ładniejsze zdjęcie aparatem.
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 172
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 186
Pyszna, szybka przekąska idealna na imprezę lub spotkanie ze znajomymi
Odsłon: 52
Do masy sernikowej dodałam mleczko skondensowane co spowodowało, że serniczek...
Odsłon: 104
Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę że pokrojone w plastry i posm...
Odsłon: 86
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 172
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 186
Pyszna, szybka przekąska idealna na imprezę lub spotkanie ze znajomymi
Odsłon: 52
Do masy sernikowej dodałam mleczko skondensowane co spowodowało, że serniczek...
Odsłon: 104
Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę że pokrojone w plastry i posm...
Odsłon: 86
Składniki
Tort znalazłam u Asi z Kwestii Smaku. Robiłam go wielokrotnie. Tym razem uświetnił moje urodziny, zmodyfikowany bananami :o) Biszkopt można upiec poprzedniego dnia lub kilka godzin przed przygotowywaniem masy (musi całkowicie ostygnąć). Nagrzewamy piekarnik do ok. 170 stopni. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno).
Robimy biszkopt: Ubijamy białka jajek na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier puder i chwilę ubijamy. Dodajemy po kolei po jednym żółtku i ubijamy na puch. Wsypujemy przesiane mąki i kakao i mieszamy w ósemki łyżką. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy do suchego patyczka, z reguły ok. 15-20 min.
Upieczony i ostudzony biszkopt wyciągamy z formy i przekrawamy na kilka blatów. Ja pokroiłam na 5 dość cienkich (ok.0,5-0,7cm), co dało ładny efekt po krojeniu go na kawałki.
Przygotowujemy masę: Śmietanę kremówkę ubijamy aż zgęstnieje. Dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy dalej. Dodajemy cukier puder i roztopioną i ostudzoną (!) czekoladę (ja roztapiam w microfali).
Wkładamy jeden blat do tortownicy, nasączamy 3-4 łyżkami soku bananowego, smarujemy cienką warstwą dżemu.Kładziemy plasterki banana. Na to smarujemy masę - ok. 3 sporych łyżek (jeśli jest mniej blatów to masy trochę więcej). Tak przekładamy kolejnym blatem, itp. Można zrobić wszystkie warstwy z bananami, można zrobić tylko dolną - wg gustu. Trochę masy należy zostawić do posmarowania wierzchu i boków tortu. Po zrobieniu wszystkich warstw tort dokładnie wyrównać i dociskać dłonią i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie tort wyjąc z tortownicy na ozdobny talerz, posmarować wierzch i boki tortu, obsypać boki pokruszonymi herbatnikami, lub wykonać dekoracje według własnego gustu.
Z góry przepraszam za zdjęcie, ale mąż zjadł ostatni kawałek torta zanim zdążyłam zrobić ładniejsze zdjęcie aparatem.
Przepisy Desery
Desery
Tort czekoladowy z truskawkami i konfiturą różano-truskawkową
Desery
BIO szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej
Desery
Słodkie kuleczki amarantusowe
Desery
Najprostsze ciasto owocowe które zawsze się udaje - ciasto jagodowe
Tort czekoladowy z truskawkami i konfiturą różano-truskawkową
Pyszny i dość prosty w wykonaniu tort bez pieczenia. Spód to mieszanka wafli...
Odsłon: 39
BIO szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej
Tradycyjne słodkie szyszki wykonałam z 2 ekologicznych składników. Wyszły bar...
Odsłon: 38