Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływający się w ustach tort-poważnie! Cudnie czekoladowy, nie za słodki i lekki (nie mylić z lightowym ;o)
zapraszam do siebie :) http://charlottegotuje.blogspot.com
Odsłon: 14697
Przepis dnia
Dzisiaj czas na lekki deser w stylu włoskim. Przepyszny krem na bazie mascarp...
Odsłon: 2191
Maj bez wątpienia kojarzy mi się ze szparagami, uwielbiam to warzywo. Niedosy...
Odsłon: 1552
Przepis na lekką, zdrową i kolorową sałatkę z mozzarellą, żurawiną, rzodkiewk...
Odsłon: 616
Puszyste, delikatne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z...
Odsłon: 143
Przepis dnia
Dzisiaj czas na lekki deser w stylu włoskim. Przepyszny krem na bazie mascarp...
Odsłon: 2191
Maj bez wątpienia kojarzy mi się ze szparagami, uwielbiam to warzywo. Niedosy...
Odsłon: 1552
Przepis na lekką, zdrową i kolorową sałatkę z mozzarellą, żurawiną, rzodkiewk...
Odsłon: 616
Puszyste, delikatne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z...
Odsłon: 143
Składniki
Tort znalazłam u Asi z Kwestii Smaku. Robiłam go wielokrotnie. Tym razem uświetnił moje urodziny, zmodyfikowany bananami :o) Biszkopt można upiec poprzedniego dnia lub kilka godzin przed przygotowywaniem masy (musi całkowicie ostygnąć). Nagrzewamy piekarnik do ok. 170 stopni. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno).
Robimy biszkopt: Ubijamy białka jajek na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier puder i chwilę ubijamy. Dodajemy po kolei po jednym żółtku i ubijamy na puch. Wsypujemy przesiane mąki i kakao i mieszamy w ósemki łyżką. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy do suchego patyczka, z reguły ok. 15-20 min.
Upieczony i ostudzony biszkopt wyciągamy z formy i przekrawamy na kilka blatów. Ja pokroiłam na 5 dość cienkich (ok.0,5-0,7cm), co dało ładny efekt po krojeniu go na kawałki.
Przygotowujemy masę: Śmietanę kremówkę ubijamy aż zgęstnieje. Dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy dalej. Dodajemy cukier puder i roztopioną i ostudzoną (!) czekoladę (ja roztapiam w microfali).
Wkładamy jeden blat do tortownicy, nasączamy 3-4 łyżkami soku bananowego, smarujemy cienką warstwą dżemu.Kładziemy plasterki banana. Na to smarujemy masę - ok. 3 sporych łyżek (jeśli jest mniej blatów to masy trochę więcej). Tak przekładamy kolejnym blatem, itp. Można zrobić wszystkie warstwy z bananami, można zrobić tylko dolną - wg gustu. Trochę masy należy zostawić do posmarowania wierzchu i boków tortu. Po zrobieniu wszystkich warstw tort dokładnie wyrównać i dociskać dłonią i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie tort wyjąc z tortownicy na ozdobny talerz, posmarować wierzch i boki tortu, obsypać boki pokruszonymi herbatnikami, lub wykonać dekoracje według własnego gustu.
Z góry przepraszam za zdjęcie, ale mąż zjadł ostatni kawałek torta zanim zdążyłam zrobić ładniejsze zdjęcie aparatem.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto oszczędne
Desery
Bułeczki z malinami
Desery
Sernik z kaszą manną i truskawkami
Desery
Bułki drożdżowe z truskawkami
Ciasto oszczędne
Czemu ten deser to ciasto oszczędne? Bo do jego przygotowania możesz wykorzys...
Odsłon: 2310
Bułeczki z malinami
Delikatne, pulchne, proste w przygotowaniu i przede wszystkim malinowe… Ten w...
Odsłon: 73