Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo-czekoladowy

Tort czekoladowo-czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 398 Ocena: 5470

Dodano:

Odsłon: 916

mój pierwszy tort, nie jest idealny ale w smaku pyszny, klasyczne połączenie czekolady, śmietany i wiśni, proporcje na małą tortownicę

Składniki

  • ciasto: mąka pszenna 4 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • jajka 4 szt
  • kakao ciemne 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • po łyżce wody, octu i oleju
  • krem: śmietana kremówka 750 ml
  • śmietan-fix 3 szt
  • cukier puder
  • czekolada mleczna 1 szt
  • dobry dżem wiśniowy 1 słoik
  • poncz: cukier
  • gorąca woda 1 szkl
  • sok z cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort czekoladowo-czekoladowy

Przygotowanie

  1. 1. białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać powoli cukier, żółtka, jeszcze krótko ubijać, dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać wodę, olej i ocet, delikatnie wymieszać, wylać do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec ok 30 min, sprawdzić patyczkiem, wystudzić, przekroić 2 razy,
    2. z gorącej wody, cukru i soku z cytryny zrobić poncz, wystudzić, (jeśli tort będzie tylko dla dorosłych można dolać alkoholu),
    3. czekoladę połamać na kawałki, dodać 3 łyżki śmietanki, rozpuścić w kąpieli wodnej,
    4. schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan-fixem, dodać przestudzoną czekoladę, ubijać do dokładnego połączenia składników,
    5. spód tortu nasączyć, posmarować dżemem i częścią kremu, przykryć kolejną warstwą ciasta, też nasączyć, posmarować dżemem i kremem, przykryć ostatnią warstwą, posmarować resztą kremu, dowolnie udekorować, mocno schłodzić,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń