Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty do przygotowania tort. Kakaowy biszkopt a to tego dwa, obłędnie smaczne kremy – czekoladowy i czekoladowo kawowy, nie można chcieć nic więcej. Pychotka!
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 238
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 959
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1282
Polecam na kolację.
Odsłon: 176
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 238
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 959
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1282
Polecam na kolację.
Odsłon: 176
Składniki
Biszkopt – masło i ciemną czekoladę rozpuścić, wystudzić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać cukier, kakao, cukier waniliowy, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę, dodać do suchych składników, razem z masłem i czekoladą. Zmiksować. Tortownicę, o średnicy około 25cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać masę i piec w temp 180 stopni, przez 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić Krem – ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z połową szklanki kawy. Wystudzić. Pół litra schłodzonej śmietanki kremówki ubić na sztywno, dodać 2 śmietan fixy i powoli połączyć z czekoladą tak, by powstał gładki krem. Krem wyłożyć na upieczone ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki. Biszkopty namoczyć w pozostałej kawie i układać na kremie. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ubić pozostałą śmietankę z śmietan fixami i stopniowo dodawać do niej czekoladę, wymieszać. Drugi krem wyłożyć na biszkopty, wyrównać, wierzch dowolnie udekorować.
Gotowy tort włożyć do lodówki, aby warstwy dobrze się schłodziły.