Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty do przygotowania tort. Kakaowy biszkopt a to tego dwa, obłędnie smaczne kremy – czekoladowy i czekoladowo kawowy, nie można chcieć nic więcej. Pychotka!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5384
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29720
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 226
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19371
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1023
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5384
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29720
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 226
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19371
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1023
Składniki
Biszkopt – masło i ciemną czekoladę rozpuścić, wystudzić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać cukier, kakao, cukier waniliowy, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę, dodać do suchych składników, razem z masłem i czekoladą. Zmiksować. Tortownicę, o średnicy około 25cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać masę i piec w temp 180 stopni, przez 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić Krem – ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z połową szklanki kawy. Wystudzić. Pół litra schłodzonej śmietanki kremówki ubić na sztywno, dodać 2 śmietan fixy i powoli połączyć z czekoladą tak, by powstał gładki krem. Krem wyłożyć na upieczone ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki. Biszkopty namoczyć w pozostałej kawie i układać na kremie. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ubić pozostałą śmietankę z śmietan fixami i stopniowo dodawać do niej czekoladę, wymieszać. Drugi krem wyłożyć na biszkopty, wyrównać, wierzch dowolnie udekorować.
Gotowy tort włożyć do lodówki, aby warstwy dobrze się schłodziły.