Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty do przygotowania tort. Kakaowy biszkopt a to tego dwa, obłędnie smaczne kremy – czekoladowy i czekoladowo kawowy, nie można chcieć nic więcej. Pychotka!
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39183
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 405
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 176
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9261
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39183
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 405
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 176
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9261
Składniki
Biszkopt – masło i ciemną czekoladę rozpuścić, wystudzić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać cukier, kakao, cukier waniliowy, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę, dodać do suchych składników, razem z masłem i czekoladą. Zmiksować. Tortownicę, o średnicy około 25cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać masę i piec w temp 180 stopni, przez 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić Krem – ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z połową szklanki kawy. Wystudzić. Pół litra schłodzonej śmietanki kremówki ubić na sztywno, dodać 2 śmietan fixy i powoli połączyć z czekoladą tak, by powstał gładki krem. Krem wyłożyć na upieczone ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki. Biszkopty namoczyć w pozostałej kawie i układać na kremie. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ubić pozostałą śmietankę z śmietan fixami i stopniowo dodawać do niej czekoladę, wymieszać. Drugi krem wyłożyć na biszkopty, wyrównać, wierzch dowolnie udekorować.
Gotowy tort włożyć do lodówki, aby warstwy dobrze się schłodziły.