Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty do przygotowania tort. Kakaowy biszkopt a to tego dwa, obłędnie smaczne kremy – czekoladowy i czekoladowo kawowy, nie można chcieć nic więcej. Pychotka!
Tort czekoladowo kawowy
Składniki
- Biszkopt
- 50g ciemnej czekolady
- 50dag masła
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 5 łyżeczek kakao
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Krem
- 100g ciemnej czekolady
- 1 szklanka mocnej kawy (espresso)
- 50g mlecznej czekolady
- 1 litr śmietanki kremówki
- 4 śmietan fix (na 250ml śmietany)
- Biszkopty
- Wiórki czekoladowe, ozdoby czekoladowe, cukrowe, wiórki kokosowe itp
- Mąka i masło do formy
Składniki
- Biszkopt
- 50g ciemnej czekolady
- 50dag masła
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 5 łyżeczek kakao
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Krem
- 100g ciemnej czekolady
- 1 szklanka mocnej kawy (espresso)
- 50g mlecznej czekolady
- 1 litr śmietanki kremówki
- 4 śmietan fix (na 250ml śmietany)
- Biszkopty
- Wiórki czekoladowe, ozdoby czekoladowe, cukrowe, wiórki kokosowe itp
- Mąka i masło do formy

Etapy przygotowania
Biszkopt – masło i ciemną czekoladę rozpuścić, wystudzić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać cukier, kakao, cukier waniliowy, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę, dodać do suchych składników, razem z masłem i czekoladą. Zmiksować. Tortownicę, o średnicy około 25cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać masę i piec w temp 180 stopni, przez 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić Krem – ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z połową szklanki kawy. Wystudzić. Pół litra schłodzonej śmietanki kremówki ubić na sztywno, dodać 2 śmietan fixy i powoli połączyć z czekoladą tak, by powstał gładki krem. Krem wyłożyć na upieczone ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki. Biszkopty namoczyć w pozostałej kawie i układać na kremie. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ubić pozostałą śmietankę z śmietan fixami i stopniowo dodawać do niej czekoladę, wymieszać. Drugi krem wyłożyć na biszkopty, wyrównać, wierzch dowolnie udekorować.
Gotowy tort włożyć do lodówki, aby warstwy dobrze się schłodziły.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 227

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1808
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10141
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 944
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 227

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1808
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10141
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 944


Składniki
- Biszkopt
- 50g ciemnej czekolady
- 50dag masła
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 5 łyżeczek kakao
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Krem
- 100g ciemnej czekolady
- 1 szklanka mocnej kawy (espresso)
- 50g mlecznej czekolady
- 1 litr śmietanki kremówki
- 4 śmietan fix (na 250ml śmietany)
- Biszkopty
- Wiórki czekoladowe, ozdoby czekoladowe, cukrowe, wiórki kokosowe itp
- Mąka i masło do formy
Biszkopt – masło i ciemną czekoladę rozpuścić, wystudzić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać cukier, kakao, cukier waniliowy, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę, dodać do suchych składników, razem z masłem i czekoladą. Zmiksować. Tortownicę, o średnicy około 25cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać masę i piec w temp 180 stopni, przez 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić Krem – ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z połową szklanki kawy. Wystudzić. Pół litra schłodzonej śmietanki kremówki ubić na sztywno, dodać 2 śmietan fixy i powoli połączyć z czekoladą tak, by powstał gładki krem. Krem wyłożyć na upieczone ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki. Biszkopty namoczyć w pozostałej kawie i układać na kremie. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ubić pozostałą śmietankę z śmietan fixami i stopniowo dodawać do niej czekoladę, wymieszać. Drugi krem wyłożyć na biszkopty, wyrównać, wierzch dowolnie udekorować.
Gotowy tort włożyć do lodówki, aby warstwy dobrze się schłodziły.