Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty do przygotowania tort. Kakaowy biszkopt a to tego dwa, obłędnie smaczne kremy – czekoladowy i czekoladowo kawowy, nie można chcieć nic więcej. Pychotka!
Tort czekoladowo kawowy
Składniki
- Biszkopt
- 50g ciemnej czekolady
- 50dag masła
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 5 łyżeczek kakao
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Krem
- 100g ciemnej czekolady
- 1 szklanka mocnej kawy (espresso)
- 50g mlecznej czekolady
- 1 litr śmietanki kremówki
- 4 śmietan fix (na 250ml śmietany)
- Biszkopty
- Wiórki czekoladowe, ozdoby czekoladowe, cukrowe, wiórki kokosowe itp
- Mąka i masło do formy
Składniki
- Biszkopt
- 50g ciemnej czekolady
- 50dag masła
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 5 łyżeczek kakao
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Krem
- 100g ciemnej czekolady
- 1 szklanka mocnej kawy (espresso)
- 50g mlecznej czekolady
- 1 litr śmietanki kremówki
- 4 śmietan fix (na 250ml śmietany)
- Biszkopty
- Wiórki czekoladowe, ozdoby czekoladowe, cukrowe, wiórki kokosowe itp
- Mąka i masło do formy

Etapy przygotowania
Biszkopt – masło i ciemną czekoladę rozpuścić, wystudzić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać cukier, kakao, cukier waniliowy, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę, dodać do suchych składników, razem z masłem i czekoladą. Zmiksować. Tortownicę, o średnicy około 25cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać masę i piec w temp 180 stopni, przez 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić Krem – ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z połową szklanki kawy. Wystudzić. Pół litra schłodzonej śmietanki kremówki ubić na sztywno, dodać 2 śmietan fixy i powoli połączyć z czekoladą tak, by powstał gładki krem. Krem wyłożyć na upieczone ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki. Biszkopty namoczyć w pozostałej kawie i układać na kremie. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ubić pozostałą śmietankę z śmietan fixami i stopniowo dodawać do niej czekoladę, wymieszać. Drugi krem wyłożyć na biszkopty, wyrównać, wierzch dowolnie udekorować.
Gotowy tort włożyć do lodówki, aby warstwy dobrze się schłodziły.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Ostatnio komentowane przepisy



Składniki
- Biszkopt
- 50g ciemnej czekolady
- 50dag masła
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 5 łyżeczek kakao
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Krem
- 100g ciemnej czekolady
- 1 szklanka mocnej kawy (espresso)
- 50g mlecznej czekolady
- 1 litr śmietanki kremówki
- 4 śmietan fix (na 250ml śmietany)
- Biszkopty
- Wiórki czekoladowe, ozdoby czekoladowe, cukrowe, wiórki kokosowe itp
- Mąka i masło do formy
Biszkopt – masło i ciemną czekoladę rozpuścić, wystudzić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać cukier, kakao, cukier waniliowy, wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę, dodać do suchych składników, razem z masłem i czekoladą. Zmiksować. Tortownicę, o średnicy około 25cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać masę i piec w temp 180 stopni, przez 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić Krem – ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z połową szklanki kawy. Wystudzić. Pół litra schłodzonej śmietanki kremówki ubić na sztywno, dodać 2 śmietan fixy i powoli połączyć z czekoladą tak, by powstał gładki krem. Krem wyłożyć na upieczone ciasto, wyrównać i wstawić do lodówki. Biszkopty namoczyć w pozostałej kawie i układać na kremie. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ubić pozostałą śmietankę z śmietan fixami i stopniowo dodawać do niej czekoladę, wymieszać. Drugi krem wyłożyć na biszkopty, wyrównać, wierzch dowolnie udekorować.
Gotowy tort włożyć do lodówki, aby warstwy dobrze się schłodziły.
Świetny przepis, tort wygląda świetnie!
Pycha 👍moje ulubione smaki 👌