Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo-malinowy

Tort czekoladowo-malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 730

Dodano:

Odsłon: 465

Tort czekoladowo-malinowy

Składniki

  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • pół szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kremy:
  • 400ml śmietanki 30%
  • 200g czekolady (1 mleczna i 1 gorzka)
  • 250g serka mascarpone
  • 125g malin
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • dodatkowo kilka łyżek dżemu malinowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort czekoladowo-malinowy

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku również ubijając po każdym dodaniu. Do masy dodawać partiami przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia nie ubijając już tylko mieszając delikatnie łyżką.
    Masę przelać do formy wyłożonej (tylko na dnie) papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 170st przez 35 min.
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 30cm upuścić je (w formie) na podłogę.
    Wystudzić w temperaturze pokojowej, po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.

  2. Śmietanę ubić.

    Przygotowanie kremu malinowego:
    maliny umyć, przełożyć do blendera dodać cukier i zmiksować.
    Żelatynę namoczyć w 1 łyżce zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok 5 min, następnie podgrzać aż sie rozpuści ciągle mieszając. Dodać do zmiksowanych malin i wymieszać. Włożyć na ok 30min do lodówki.
    4 łyżki ubitej śmietany wmieszać delikatnie do zmiksowanych malin.

  3. Przygotowanie kremu czekoladowego :
    czekolady podzielić na kostki (można 4 kostki zostawić do starcia do dekoracji) i roztopić w kąpieli wodnej, chwilę przestudzić.
    Mascarpone ubić krótko mikserem, dodać roztopioną czekoladę wymieszać dalej ubijając. Na koniec do masy dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.

  4. Pierwszy blat posmarować dżemem malinowym wyłożyć pół kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, posmarować dżemem, wyłożyć krem malinowy. Przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę kremu czekoladowego i udekorować.
    Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby krem stężał.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń