Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort czekoladowo-malinowy
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117036
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8041
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3018
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1652
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1334
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117036
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8041
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3018
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1652
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1334
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku również ubijając po każdym dodaniu. Do masy dodawać partiami przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia nie ubijając już tylko mieszając delikatnie łyżką. Masę przelać do formy wyłożonej (tylko na dnie) papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170st przez 35 min. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 30cm upuścić je (w formie) na podłogę. Wystudzić w temperaturze pokojowej, po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Śmietanę ubić. Przygotowanie kremu malinowego: maliny umyć, przełożyć do blendera dodać cukier i zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1 łyżce zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok 5 min, następnie podgrzać aż sie rozpuści ciągle mieszając. Dodać do zmiksowanych malin i wymieszać. Włożyć na ok 30min do lodówki. 4 łyżki ubitej śmietany wmieszać delikatnie do zmiksowanych malin.
Przygotowanie kremu czekoladowego : czekolady podzielić na kostki (można 4 kostki zostawić do starcia do dekoracji) i roztopić w kąpieli wodnej, chwilę przestudzić. Mascarpone ubić krótko mikserem, dodać roztopioną czekoladę wymieszać dalej ubijając. Na koniec do masy dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Pierwszy blat posmarować dżemem malinowym wyłożyć pół kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, posmarować dżemem, wyłożyć krem malinowy. Przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę kremu czekoladowego i udekorować. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby krem stężał.